Logo de-vonk.nl


Alblasserwaarders van de Week: Alie van Zanten en Jolanda Barnhoorn

De Schutse is een kleine, landelijk opererende, reformatorische gehandicaptenorganisatie. Het zorgaanbod van de organisatie bestaat uit wonen, logeren, dagbesteding, dagbehandeling voor jonge kinderen en vakantiedagopvang. De organisatie heeft een regionaal bestuur vanuit Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Sliedrecht.

Door: Anja Helmink

ALBLASSERWAARD - Verder is er ook een actiecomité dat jaarlijks een grote actiemarkt organiseert op het Raadhuisplein in Alblasserdam. Alie van Zanten en Jolanda Barnhoorn vertellen meer over de actiemarkt op zaterdag 8 april. Zij maken samen met Kees van der Wal en Gert-Jan van Wingerden deel uit van het actiecomité. Alie is tevens voorzitter van het regionaal bestuur.
Alie: "Het begon allemaal in 1985, toen de Schutse hier een winkeltje op de Dam had. Mensen vroegen mij of ik daar wel eens geweest was. Zo ging het balletje rollen en al snel vroegen ze mij of ik party's bij mensen thuis wilde organiseren. We verkochten ondergoed, nachtkleding en later ook kinderkleding." Jolanda: "En zakken snoep. Daar mocht ik, als kind, dan bij staan."
De Schutse richt zich op de zorg voor gehandicapten. Deze doelgroep is zowel Alie als Jolanda niet onbekend. Beiden kregen een verstandelijk gehandicapte dochter. Jaarlijks organiseert het actiecomité een grote actiemarkt met 120 kramen. Alie: "Eerst hadden we de verkoping in Nieuw-Lekkerland. We hadden echter een grotere locatie nodig en gingen daarnaar op zoek. Toen mochten we hier op het Raadhuisplein staan, waardoor ik meer betrokken raakte. We werden toen meteen dubbel zo groot en er moest veel geregeld worden. Zo waren er onder anderen tenten en kramen nodig. Om het geld daarvoor bijeen te brengen maakten we een boekje met informatie." Jolanda rolde van lieverlee in het werk voor de actiemarkt." "Eerst hobbelde ik wat mee en hielp ik af en toe wat. Het Raadhuisplein was voor mij echt een keerpunt. Het boekje wordt nu jaarlijks enkele weken voor de actiemarkt huis aan huis verspreid. Mijn moeder benadert de adverteerders en ik werk het boekje uit."
De opbrengst is dit jaar voor een rolstoelbus. Daarvoor is een bedrag van 66.000 euro nodig. Tijdens de actiemarkt zullen er allerlei leuke activiteiten zijn. Een rondje rijden in een Tesla en met een hydraulisch kraantje houtblokken opstapelen. Verder is er een springkussen en een knutselkraam. Jolanda: "We bieden een grote diversiteit en de markt bindt allerlei soorten mensen samen. Het organiseren is een hele klus en een grote verantwoordelijkheid."

Kijk voor meer informatie op de website www.schutse.nu.

reageer als eerste
Meer berichten