Arja Slagboom haakt voor Troostdekentje Zuid-Holland Zuid. (Foto: Anja Helmink)
Arja Slagboom haakt voor Troostdekentje Zuid-Holland Zuid. (Foto: Anja Helmink)

Alblasserwaarder van de Week: Arja Slagboom (Troostdekentje Zuid-Holland)

Arja Slagboom (56) woont met haar twee dochters in Alblasserdam. Zij is elke dag druk in de weer met haken voor zieke kinderen. Haar dekens gaan via Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid naar kinderen met een chronische ziekte, een handicap of een levensbedreigende ziekte.

Door: Anja Helmink

ALBLASSERDAM - Arja heeft nog meer leuke hobby's. Zo is zij al vanaf 2011 serieus bezig met fotograferen in de natuur. Ze heeft al meer dan 5000 natuurfoto 's en laat hier regelmatig iets van zien op Facebook. Haken is echter haar favoriete bezigheid. Tijdens het haken luistert zij naar een luisterboek. Op deze manier kan zij haar aandacht beter bij het haken houden en gaat dit eigenlijk vanzelf. Zij werd lid van Passend Lezen (zie www.passendlezen.nl) en kan daar kiezen uit duizenden luisterboeken.

Arja: "Ik leerde op school haken en doe het al vanaf mijn zestiende. Ik haakte toen gordijntjes en spreien. Mijn eerste sprei maakte ik toen ik een jaar of 20 was. Een tijd lang was ik er niet mee bezig, maar vorig jaar heb ik het weer opgepakt. Eerst haakte (en breide) ik sjaals voor anderen. Later maakte mijn buurvrouw me lid van Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid. Ze zei: 'Zij zorgen voor wol en dan kun jij dekentjes haken.' Zelf dacht ik: kan ik dat wel? Het bleek haalbaar."

"Ik kon al haken en als je dan het patroon doorhebt, lukt het wel. Ook hebben we een Facebookgroep waarin we elkaar adviezen en tips geven. Een deken bestaat uit 77 lapjes die je op het laatst aan elkaar haakt. Ik gebruik graag fleurige kleuren, daardoor heb ik er meer plezier in."
"Op 25 november 2016 leverde ik de eerste deken in. De ene keer gaat het wat vlotter dan de andere keer, maar gemiddeld maak ik er twee per maand. Als ik een deken inlever, krijg ik meteen weer een pakket nieuwe wol mee. De pakketten staan klaar en ik mag er zelf één uitkiezen."
Op de site van Troostdekentje (http://hettroostdekentje.weebly.com/het-troostdekentje-zuid-holland-zuid.html) staan foto's van de gehaakte dekens.

"Ik heb een foto gezien van een meisje dat onder mijn deken lag. Het is leuk om te weten waar je deken naar toe gaat. Van elke deken die ik klaar heb, maak ik als herinnering een foto."
Over het haken zegt Arja: "Ik ging eerst wel eens tot één uur 's nachts door. Dat doe ik nu niet meer. Wel is het haken eigenlijk een beetje een verslaving geworden. Het is een uitdaging om een mooie deken te maken en je weet waarvoor je het doet. Ik ben blij dat ik voor Troostdekentje mag haken en dat ik op deze manier nuttig bezig kan zijn."

Meer berichten