Logo de-vonk.nl


Mevrouw Van Zanten kreeg van haar kleinzoon een djembé, dat is echt haar lievelingsinstrument. (Foto: Anja Helmink)
Mevrouw Van Zanten kreeg van haar kleinzoon een djembé, dat is echt haar lievelingsinstrument. (Foto: Anja Helmink)

Alblasserdammer van de Week: mevrouw Van Zanten

Van geboorte is mevrouw Van Zanten (86) Zwijndrechtse, maar inmiddels woont zij al vanaf 1958 in Alblasserdam. Vanaf de oprichting is zij lid van het koor 'Met Snaar en Stem', dat alweer 12,5 jaar bestaat. Het koortje is zelfs bij haar in huis begonnen.

Door: Anja Helmink

ALBLASSERDAM - Mevrouw Van Zanten: "In 2003 overleed mijn man. Er viel een lege plek en ik ging me afvragen: 'Wat nu,wat ga ik doen?'.

Toen viel mijn oog op op een heel kleine advertentie: 'Aangeboden: les-gitaar'. Ik kocht de gitaar van Joke van der Weiden. Joke zei: 'Ik geef je een paar akkoordjes, probeer het maar. Ik kom volgende week terug.' Helaas bleken mijn vingers te stijf te zijn. Inmiddels had ik al tegen drie vrouwen uit de kerk verteld over de gitaar en over Joke. Alle drie zeiden ze: 'Ik wil ook gitaarles van Joke.' Zo ontstond er al meteen een groepje van 5 mensen. Elke maandagavond gaf Joke les bij mij thuis."

"Ik vond het heerlijk dat het koor hier thuis kwam en was er gewoon een beetje trots op. Tien jaar lang heb ik de koorleden ontvangen en van koffie en fris voorzien. Daarna werd het een beetje teveel voor mij en gingen we rouleren. Joke, Wilma en Cobie spelen gitaar, Mariët speelt ukelele, en Ria begeleidt op de tamboerijn. Verder speelt Ellen fluit en Paul carillon. Ook kan Paul drummen. Zelf gebruik ik afwisselend mijn tamboerijn, jambee en triangel. Zingen doen we allemaal."

"Ik was altijd muzikaal en had al jong interesse in muziek. Een keer kreeg ik voor mijn verjaardag een tweedehands orgel van mijn dochter. Les kreeg ik van de dirigent van het baptistenkoor. Acht jaar lang was ik ook lid van dat koor."
Mevrouw Van Zanten kreeg van haar kleinzoon een djembé, dat is echt haar lievelingsinstrument. Klinkt er muziek, dan hoort mevrouw meteen het ritme. De liederen die het koor speelt komen uit de bundel Opwekking. Wat ze het mooiste lied vindt? 'God van trouw'. "Dat is waar ook, dat heb ik zelf ervaren", zegt ze enthousiast.

Het koortje treedt 3 à 4 keer per jaar op. "In april hebben we wel 2 keer opgetreden. We hebben bijvoorbeeld gezongen op een ouderenmiddag hier in 't Scheepke. Toen zongen we 'Scheepke onder Jezus' hoede'. Ook traden we op voor de PCOB."
De Alblasserdamse is nog erg actief. Ze bezoekt de koorrepetities, maar gaat ook wekelijks naar gymnastiek. Ook helpt zij de kinderen tijdens Jeugdland met naaien. Puzzelen doet ze ook "Zo blijf ik in de roulatie. Ik kan al deze dingen doen, ook doordat ik alleen ben. Zo lang ik kan, wil ik graag actief blijven."

Reageer als eerste
Meer berichten