Logo de-vonk.nl


Verborgen Bloem telt 380 bladzijden en kost 16,95 euro. (Foto: Ria Scholten)
Verborgen Bloem telt 380 bladzijden en kost 16,95 euro. (Foto: Ria Scholten)

Nieuw boek Janny den Besten: Verborgen Bloem

In gebouw De Vijf Lelies vond donderdagavond de presentatie plaats van de nieuwe roman van Janny den Besten uit Nieuw-Lekkerland, die de titel Verborgen Bloem heeft gekregen. Het verhaal gaat over Ellis en haar oma Bette, die zich inzetten voor Syrische vluchtelingen in hun dorp. Tijdens een van Ellis' bezoekjes komt het gesprek op de evacuatie in mei 1940 van oma, haar familie en duizenden anderen per kolenschuit vanuit Veenendaal naar het westen van het land.

Door Ria Scholten

STREEFKERK – De vele aanwezigen werden welkom geheten door Joke van Leeuwen, voorzitter van de Historische Kring Nieuwpoort, die de avond op verzoek van Janny had georganiseerd. Aan de heer Cees Stam, al jaren lid van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard, was gevraagd om de historische feiten, waarover in het boek wordt verteld, te verklaren. "In de meidagen van 1940 vond een ingrijpende evacuatie plaats vanuit de Rijnvallei en de Betuwe. Het betrof 32000 mensen en 12000 dieren", liet hij de aanwezigen weten. "De inwoners van Veenendaal moesten twintig kilometer lopen naar Elst waar zij aan boord van een Kempenaar (Rijnaak) gingen. Per boot werden onder gruwelijke omstandigheden 400 mensen vervoerd."

Ook oma Bette maakte de vaartocht van Veenendaal naar de Alblasserwaard mee. In Janny's verhaal wordt duidelijk hoe mensonterend de situatie aan boord was en hoe hartverwarmend de ontvangst in Streefkerk voor haar moet zijn geweest. Het dorp telde 1800 inwoners en er werden 3800 evacués opgevangen. In deze tijd heeft haar kleindochter een warm hart voor de vluchtelingen en meldt zich aan als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. In het boek worden de belevenissen van de twee vrouwen mooi met elkaar verweven.

Lovende woorden kreeg Janny van Marco Poppe van Uitgeverij De Banier. Hij prees haar enorme productiviteit. Verborgen Bloem is namelijk haar achtste boek in vier jaar tijd en nummer negen komt eraan. Uiteraard kwam de auteur zelf ook aan het woord. "Mijn interesse voor de evacuatie werd gewekt door een interview dat ik de heer Stam heb afgenomen. In De Klaroen heb ik een oproep gedaan voor meer verhalen. Ik kreeg toen onder andere een reactie van de heer Anne Huig Verhoef uit Streefkerk, die me heel veel heeft verteld. Een mevrouw uit Arkel vertelde me hoeveel dorst zij onderweg heeft gehad. Bij Schoonhoven mocht zij van boord en kreeg van een boer iets te drinken. Het bleek wei te zijn. Zoiets vies had zij nog nooit geproefd. Van de heer Stam heb ik een fietstas vol boeken mogen lenen, maar ik heb ook heel veel andere bronnen geraadpleegd, die achterin het boek vermeld staan."

reageer als eerste
Meer berichten