Logo de-vonk.nl


Dominee Meijer in gesprek met Ria de Wit

NIEUW-LEKKERLAND - Elke maand gaat Rik Meijer in gesprek met inwoners over hun geloof of levensovertuiging. Deze week spreekt hij met Ria de Wit uit Nieuw-Lekkerland.

Het gaat haar aan het hart wanneer er niet goed voor dieren wordt gezorgd. Dat raakt Ria diep, want dieren hebben aandacht nodig. Zelf is ze drie keer per week te vinden in 'de Kattenmand' in Nieuw-Lekkerland. Samen met andere vrijwilligers vangt ze 'afstandkatten' en gevonden katten op in de hoop ze later weer ergens anders te kunnen plaatsen. Het is bijzonder wanneer katten zich na een tijdje toch laten aaien en ze het vertrouwen in mensen terug krijgen.

Schippersdochter

Ik vraag naar haar geloof en ze vertelt dat ze als schippersdochter is geboren. "We hebben door heel Nederland gezworven. Ik moest altijd mee naar de kerk. Mijn vader hoorde bij de Baptistenkerk en mijn moeder bij het Leger des Heils. Dan gingen we 's ochtends naar de ene en 's avonds naar de andere kerk." Ze moet nog ergens het zondagschoolboekje hebben liggen. Inmiddels gaat ze al jaren niet meer naar de kerk, want ze wil zich niet gedwongen voelen: "Het trekt me niet, maar dat wil niet zeggen dat ik niet geloof. Je zult me niet horen vloeken. En ik geloof dat er meer is dan dit." Haar vader zei bij zijn sterven "Ik ga naar de Heer" en zo voelde hij dat ook echt. Daarom denkt ze dat God er wel is.

Deo Volente

In de kamer hangt de scheepsbel van de sleepboot van haar ouders met daarop de tekst 'DEO VOLENTE'. Ze laat me een foto zien van de sleepboot en even later hebben we het ook over die tekst. Afgelopen maand heeft ze een kaartje geschreven aan Sabine, het meisje van 15 dat als laatste wens had om kaartjes te krijgen. Zij is afgelopen maand overleden en Ria vraagt zich af waarom de een kanker krijgt zonder ooit te roken en de ander gezond blijft met een ongezonde levensstijl. Het is een moeilijke vraag en ik vraag of ze denkt dat God er ook iets mee te maken heeft. Dat denkt ze niet en ik vraag welk beeld ze van God heeft.

Vergeving

Ze is even stil en zegt: "Hij is geen koning op een troon." We praten er verder over door wat dat is wel een beeld dat ik voor ogen heb. Ik vraag ook wat ze gelooft van Jezus en meteen zegt ze "de Zoon van God". Ook gelooft ze ergens wel in vergeving van zonden, maar waarom gebeurt er dan weer zo'n aanslag als in Manchester?

Aparte afdeling

Ik kom nog terug op wat ze eerder vertelde over haar vader. Denkt ze zelf ook naar de Heer te gaan wanneer ze zal sterven? "Ik geloof dat je ergens heen gaat." zegt ze. "Dat is er voor iedereen, ook voor de slechten." Dus het maakt niet uit hoe je leeft, ook de slechte mensen komen er wel? vraag ik. "Die komen op een aparte afdeling" In ieder geval gelooft ze niet in de hel in de zin van een brandend vuur. "Ik geloof dat je met liefde meer kunt bereiken." Dat denk ik ook, al sluit dat volgens mij Gods oordeel niet uit. Had niet juist Jezus het vaak over de hel, terwijl hij intussen ook aan tafel zat met het uitschot van de samenleving? Dat laatste spreekt Ria aan, want ook zij vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor mensen die je snel voorbij loopt. Aandacht is het woord waar haar geloof goed mee verwoord wordt. Dat hebben mensen en dieren nodig.

Inloopochtend

Dominee Rik Meijer spreken? Elke donderdagmorgen is er een inloopochtend in `t Kruispunt in Nieuw-Lekkerland (Vonckstraat 8). Van 9.00-12.00 uur bent u welkom voor koffie, gesprek en/of gebed. Mailen (dcmeijer@gkv.nl) of bellen (078-6912127) kan ook.

Reageer als eerste
Meer berichten