Logo de-vonk.nl


Een tekening van de gevel van het kantoor van Mondial Movers, die de primeur krijgt.
Een tekening van de gevel van het kantoor van Mondial Movers, die de primeur krijgt.

Mondial Movers krijgt primeur met energieopwekkende gevel

Alblasserdam - Energie opwekken via zonnepanelen is niet nieuw. Maar er is een doorbraak in energie opwekken via een transparante gevel. Het kantoor van Mondial Movers in Alblasserdam krijgt de primeur.

Het toepassen van zonnepanelen op gevels om gebouwen energieneutraal te maken, is niet heel gebruikelijk. Het leverde tot nu toe donkere gesloten gebouwen op, terwijl glazen gevels daglicht, transparantie en ruimtelijkheid bieden. Door een innovatieve zonwering met transparante zonnepanelen is het nu echter mogelijk om via de gevel grote hoeveelheden energie op te wekken met volledig behoud van transparantie en design.
EGM architecten, ODS Geveltechniek en Pellikaan ontwierpen samen met Wellsun een gevel waarin energieopwekking en zonwering volledig zijn geïntegreerd. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee genomen.

De Lumiduct, het innovatieve zonweringsysteem van Wellsun, bestaat uit transparante panelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte daglicht door. Zo is het mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren met geïntegreerde zonwering, die aanzienlijk meer energie opwekt dan een gesloten gevel met 'normale' zonnepanelen. Met een rendement van meer dan 30 procent zijn de toegepaste zonnepanelen de meest efficiënte die er bestaan.

De gevel heeft ook meerwaarde voor het binnenklimaat. TU Eindhoven vergeleek de zonwering met een gangbare, geautomatiseerde zonwering op energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting. Eerste resultaten laten zien dat de energieopwekkende zonwering wat betreft koeling vergelijkbaar presteert, er tegelijkertijd minder verwarming nodig is en er meer daglicht binnenkomt.

De primeur is voor Alblasserdam. Daar wordt de energieopwekkende zonwering voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van veertig vierkante meter bij het kantoor van Mondial Movers. De innovatieve gevel creëert perfecte daglichtomstandigheden in het gebouw, in combinatie met volledige transparantie en hoge energieprestaties. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee genomen.

Reageer als eerste
Meer berichten