Logo de-vonk.nl


Jan Vink is blij met de vereniging. (Foto: Anja Helmink)
Jan Vink is blij met de vereniging. (Foto: Anja Helmink) (Foto: Anja Helmink)

Genieten van biologische groente

Elke eerste zaterdag van de maand is het klusmorgen bij Volkstuinvereniging Alblasserdam.

Door Anja Helmink

ALBLASSERDAM - Dan komen wat leden bijeen om onderhoud te plegen aan gemeenschappelijke zaken zoals paden en groenstroken. Bestuurslid Jan Vink (76) heeft hierover de leiding. Vandaag regent het een beetje, maar tussen de buien door lukt het prima. De groentes en bloemen staan er fris bij en worden er alleen maar mooier op.

Het tuindersvirus zit Jan in de genen. "Mijn vader was kweker en ik moest hem als kind al helpen. Ook bij de buren hielp ik mee. Er was veel agrarische activiteit in onze omgeving. Mijn ouders hadden verwacht dat ik het land in zou gaan. Dat gebeurde echter niet. In de jaren '50 had je nog geen hulpmiddelen zoals kassen. Ik merkte als kind al dat kweken risico's met zich mee bracht. Daarom koos ik ervoor om bakker te worden. Later werd ik leraar in die sector en gaf ik het vak consumptieve technieken."


Uiteindelijk kwam Jan toch in de tuin terecht. Al 17 jaar huurt hij namelijk een tuin van Volkstuinvereniging Alblasserdam. "Ik doe dit voornamelijk als invulling van mijn vrije tijd. Ik hou van de ruimte, de stilte en de natuur. Verder ben je hier autonoom en kun je de tuin indelen naar eigen inzicht. Hoe veel tijd een tuin kost, dat is afhankelijk van je eigen ambitie. Ik zit hier iedere middag, het wordt opgeven moment een soort virus. Ook qua kennis kun je net zo diep gaan als je zelf wilt. Het is spannend om te zoeken naar wat goed werkt voor de tuin. Welke bedreigingen zijn er vanuit bodem en lucht en welke micro organismen moet je bestrijden en hoe? Als het je boeit, kun je het heel interessant maken."


Jan verbouwt voornamelijk groentes. Hij kan die niet allemaal zelf opeten, maar deelt veel uit. De beloning voor het harde werken ligt zo voor een deel in het elke dag kunnen genieten van biologische, verse groente. Sinds 2016 maakt Jan deel uit van het bestuur en is hij voorzitter. Ook schrijft hij artikelen over biologisch tuinieren in clubblad 'De Tuinder'. "We wisselen veel kennis uit en maken gebruik van elkaars ervaring. Ook kan iedereen, tijdens het seizoen, elke dag van 13.00 tot 16.00 uur terecht in onze blokhut om zaad en plantjes te kopen."


Wat Jan graag wil meegeven is: "Kies voor ontspanning. Leef met het tempo van het groeien van de gewassen. Dat is zo'n contrast met een drukke baan. Mensen beleven dat hier echt zo." Volkstuinvereniging Alblasserdam heeft ook een eigen site: www.vtvalblasserdam.com.
 

Reageer als eerste
Meer berichten