Logo de-vonk.nl


Archieffoto De Persgroep
Archieffoto De Persgroep

Heel Alblasserdam gaat restafval ondergronds storten

Alblasserdam - Nog dit jaar gaan alle Alblasserdammers, op inwoners van enkele uitzonderingsgebieden na, hun restafval storten in een ondergrondse container. Op dit moment staan al op veel plekken in het dorp ondergrondse containers. Omdat straks bijna iedereen er gebruik van gaat maken, heeft de gemeente de locaties van de containers tegen het licht gehouden en een nieuwe indeling gemaakt.


Voor veel inwoners wijzigt er iets. De grijze containers zullen binnenkort ingenomen worden (enkele uitzonderingsgebieden daargelaten). Inwoners die al ondergronds storten, moeten binnenkort mogelijk op een andere container gaan storten of krijgen een andere reservecontainer toegewezen. Afvalinzamelaar HVC stuurt alle inwoners een brief waarin staat wat er precies voor ze wijzigt en wanneer. Naar verwachting zullen de eerste containers in november worden verplaatst.


Op de website van de gemeente en op de gemeentepagina in de Klaroen van 4 oktober staat een kaart waarop staat aangegeven welke containers blijven staan, welke worden verwijderd en welke nieuw worden geplaatst. De kaart ligt ook ter inzage bij de balie van het gemeentehuis.

Bij de bepaling van de locaties heeft de gemeente met veel zaken rekening gehouden. Zo moeten er geen kabels, leidingen en riolering in de grond liggen en moet de container passen in de omgeving (rekening houdend met onder meer privacy, bomen, parkeerplaatsen en bereikbaarheid voor de vuilniswagen). Daarnaast moeten de containers zo goed mogelijk verspreid zijn over het dorp. De gemeenteraad heeft bepaald dat elke inwoner op maximaal 200 meter loopafstand van de woning het restafval moet kunnen storten. Omdat inwoners die in hoogbouw wonen minder mogelijkheden hebben om afval te scheiden, blijven de ondergrondse containers bij die locaties zoveel mogelijk ongewijzigd. Het is de bedoeling dat deze wijzigingen in de hele gemeente voor 31 december 2017 zijn afgerond.


Bewoners met vragen of die de locaties op grote kaart willen bekijken, kunnen terecht op de website van de gemeente. Daarop staat informatie, de locatiekaart en een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Op donderdag 19 oktober kunnen inwoners tijdens een inloopbijeenkomst meer informatie krijgen van medewerkers van de gemeente Alblasserdam en HVC. Er is geen vast programma; tussen 16.00 en 21.00 uur zijn inwoners - wanneer het hen uitkomt - van harte welkom in de burgerzaal van het gemeentehuis.


Wethouder Peter Verheij: "Het ondergronds storten van restafval in de wijk past bij het beleid van de gemeente om inwoners te stimuleren het afval te scheiden. Door goed te scheiden houd je minder restafval over. Een container in de tuin is dan niet meer nodig."

Meer berichten


Shopbox