Logo de-vonk.nl


De buurtbus, bestuurd door Frans Hooglander. (foto: Ina Florusse)
De buurtbus, bestuurd door Frans Hooglander. (foto: Ina Florusse)

Buurtbus, onmisbaar in de polder

Alblasserwaard - Stel, je woont of werkt in de polder, en je bent niet in het bezit van een auto. Dan kan het een hele onderneming zijn om op je werk te komen of te gaan wandelen of gewoon een bezoekje te brengen aan iemand in de polder. Wat dan? Dan ga je met de Buurtbus, 'gewoon even met je handen wapperen', en hij stopt waar je op dat moment staat. Als je je tenminste op of tussen de bushaltes bevindt van de routes waar de bussen van de Arriva stoppen.

Een ritje met de Buurtbus is een ware belevenis, ook leuk voor toeristen. Velen Zijn echter niet op de hoogte van deze reismogelijkheid, hoogste tijd dus om deze mogelijkheid te belichten.

Na een deel van de route door vrijwilligster Jacqueline van dorpje naar dorpje te zijn gereden, neemt Frans Hooglander het stuur over. En zo gaat dat vier keer per dag, elke vrijwilliger neemt drie uur voor zijn of haar rekening.
Er stappen welgeteld drie mensen in, Liesbeth van den Berg werkt in Zorgcentrum Graafstroom, een dame uit de polder moet naar het Oogcentrum in Papendrecht, en Eslam Aldarbi reist zo geregeld naar taalles in Papendrecht, of gaat winkelen in Dordrecht, een kwestie van een kleine wandeling richting Waterbus. "En zo'n ritje kost maar € 1,80, terwijl kinderen tot 3 jaar en 65+ maar 1,10 betalen. Of je gebruikt de OV-pas."
De chauffeurs genieten er zelf ook van. Frans Hooglander: "Kijk eens hoe mooi het hier is, het is elk jaargetij anders. Er is zoveel te zien, zwemmende kinderen in de Graafstroom, soms is er een visconcours, boerderijen die opnieuw opgebouwd worden"
De Buurtbus blijkt al jarenlang rond te rijden, juist omdat de gewone bussen van Arriva te groot zijn voor de smalle polderwegen, hebben een aantal particulieren ooit de vereniging Buurtbussen-Alblasserwaard opgericht. "We sluiten aan bij het OV, jammer genoeg bellen de chauffeurs elkaar niet meer, als er nog een klant wil overstappen."

Halverwege stapt ook voorzitter Jan van Wingerden in, en legt uit: "Arriva Personenvervoer, die de Buurtbus faciliteert, wat een door de Provincie opgelegde plicht is, neemt potentiële vrijwilligers een rijexamen af." Dankzij subsidies van de dorpen in de polder en sponsoring van bedrijven weten de vrijwilligers alles te bekostigen. "Papendrecht is daarin helaas de grote afwezige." vertelt Jan. " En dat terwijl we wel meewerken aan klandizie op de Meent." Jaarlijks worden er namelijk toch nog zo'n 16.000 mensen vervoerd. "Behalve bij ijzel, rijden wij op de doordeweekse dagen altijd. We laten mensen niet in de kou staan."

www.buurtbussenalblasserwaard.nl 

(door Ina Florusse)

Meer berichten


Shopbox