Logo de-vonk.nl


Beeldend kunstenaar Teus van Kooten bij één van zijn grote schilderijen. In veel van zijn werken zijn elementen van de stad Dordrecht verwerkt. Teus gebruikt ook regelmatig tekst in zijn werk, puur bedoelt als decoratief element. Ook houdt hij van vrolijke kleuren.
Beeldend kunstenaar Teus van Kooten bij één van zijn grote schilderijen. In veel van zijn werken zijn elementen van de stad Dordrecht verwerkt. Teus gebruikt ook regelmatig tekst in zijn werk, puur bedoelt als decoratief element. Ook houdt hij van vrolijke kleuren. (Foto: Anja Helmink)

Teus schildert en geeft schilderles

Kinderdijk - Beeldend kunstenaar Teus van Kooten (63) is geboren in Streefkerk en groeide op in Nieuw-Lekkerland. Inmiddels woont hij in Kinderdijk. Dat het Alblasserwaardse poldergebied voor hem geen geheimen heeft, blijkt wel uit zijn jongste experiment. Op één van zijn werktafels liggen tientallen kleine schilderijtjes van 10 bij 10 cm. Molens, slootjes, mooie luchten, van alles is er op te zien. Heel anders dan zijn gebruikelijke werk, dat veelal groot en kleurrijk is.

Door Anja Helmink

Teus: "Ik heb artistiek asiel aangevraagd in Alblasserdam en bivakkeer alweer wat jaren in het Participand aan de Lelstraat in Alblasserdam. Hier schilder ik en geef ik schilderworkshops. Ik ben oorspronkelijk technisch opgeleid en werkte bij IHC in de metaaltechniek. Later kwam ik in de bedrijfsfotografie terecht. Fotografie was naast beroep ook mijn hobby. Toch kon ik er niet al mijn creativiteit in kwijt en daarom ging ik steeds meer schilderen."

"Ik wilde eigenlijk naar de kunstacademie. Daar werd ik toegelaten, maar ik vond er niet wat ik zocht. Toen adviseerden ze mij om in Brussel naar de academie van de schone kunsten te gaan. Ik wilde graag schilderen vanuit de wortels. In Rotterdam kwam ik vervolgens een man tegen die handelde in romantische schilderijtjes. Ik ging die maken voor hem. Zo ging ik in plaats van naar de academie 'broodschilderen', lezen en onderzoeken. Door zelfstudie leerde ik kleuren opbouwen vanuit bruintinten, net zoals de oude meesters deden. Toen kwam het impressionisme met kleuren uit een tube. Mooie frisse kleuren, ideaal om mee te werken. Voor mij is het niet belangrijk wát ik schilder, maar hoe ik schilder. Als ik begin, komt er vaak een serie uit."
Het werk van Teus is te koop bij H&M Kunst aan Grotekerksbuurt 76. Vanuit deze galerie kreeg hij ook een opdracht waar hij nu mee bezig is. Het betreft een groot doek met daarop de gebroeders Johan en Cornelis de Wit. "Ik vind dit wel leuk", lacht Teus. "Zij waren de eerste criminelen van Dordrecht."

Dordrecht komt regelmatig voor op de werken van Teus en ook houdt hij van popart. Soms raakt hij geïnspireerd door bijvoorbeeld iets op televisie. "Er moet iets gebeuren in een schilderij. Soms pak ik dan bijvoorbeeld een blokkwast en verf ik een deel wit. Ik blijf mezelf ontwikkelen. Elk volgend schilderij is altijd beter dan het vorige."
Teus organiseert elke drie maanden een nieuwe kunstexpositie in Landvast. Verder geeft hij les aan de Vrije Universiteit in Papendrecht. Ook draagt hij middels blokken schilderlessen zijn steentje bij aan het Kunstkanjersproject van gemeente Alblasserdam.

www.teusvankooten.com

Meer berichten
Shopbox