Logo de-vonk.nl


Foto: Arco van der Lee

Column Ton Koppenol: Een beetje winters

De temperatuur zal de komende dagen duidelijk onder normaal gaan uitkomen. 's Middags hooguit 5 graden en 's nachts lichte vorst. Mogelijk wordt het in het oosten van ons land tijdens een sneeuwbui eventjes wit; de kans op een wit tapijtje is in het westen natuurlijk een stuk kleiner vanwege de nog "warme" Noordzee (een graad of 10).
Vanaf zondag gaat het kwik waarschijnlijk weer in de lift omdat de wind vanuit het westen gaat waaien, maar of die weststroming het lang gaat volhouden valt nog te bezien. Het polaire front had de afgelopen weken nl. een sterke neiging tot meanderen (slingeren) en dergelijke acties willen nog wel eens op herhaling gaan (persistentie).
Nader verklaard: de scheidslijn tussen koude lucht in het noorden en warme in het zuiden (het polaire front of 552 damlijn)) loopt in de winter niet zelden (strak west- oostgericht) van New-Foundland over de Britse Eilanden via Nederland naar West-Rusland. In dat geval krijgen onze streken te maken met zacht en nat weer.
Als er echter flinke bochten (door opstoot van warme lucht) in die lijn ontstaan dan krijg je vòòr die bocht te zacht weer en erachter ter compensatie (ten oosten dus) te koude omstandigheden. Het mooiste voor strenge toestanden in Nederland is wanneer zo'n warme tong zich uitstrekt van Ierland via IJsland richting Spitsbergen; in dat geval kan diepvrieslucht vanuit Nova-Zembla ons na een aantal dagen al bereiken. Een schoolvoorbeeld van een dergelijke ontwikkeling vond plaats in de februarimaanden van 1929 en 1956.
Hopelijk krijgen we de komende winter regelmatig te maken met forse meanderingen en ook nog eens op de juiste plaats. De afgelopen weken ontstonden ze voor het mooie eigenlijk iets te westelijk waardoor de poollucht een te lange weg over zee moest afleggen en onderweg zodoende behoorlijk kon opwarmen.
Rond deze tijd, 127 jaar geleden, begon de memorabele winter van 1890. Die strenge winter gaf de op één na koudste december uit de instrumentele weerhistorie (-4,8), alleen december 1788 was met -5,7 nog wat kouder. Herman de Man, schrijver van " het wassende water", schreef ook "de barre winter van negentig". (Wordt vervolgd)

Meer berichten
Shopbox