Logo de-vonk.nl


Er is veel belangstelling voor de tentoonstelling van Joke Blokland. (Foto's: Eline Lohman)
Er is veel belangstelling voor de tentoonstelling van Joke Blokland. (Foto's: Eline Lohman) (Foto: Eline Lohman)

Veel animo voor expo breien Bleskensgraaf

Bleskensgraaf - Met een glimlach op haar gezicht laat Joke Blokland het werk zien dat bij de tentoonstelling hangt en staat. Kleding, sjaals, mutsen, hoeden – er is van alles te zien. Joke kan zelf een schaap scheren als dat moet – zij koopt meestal lokaal vachten in - en verft eigenhandig de wol waarmee ze niet alleen breit, maar ook weeft en spint.

Door Eline Lohman

Ze demonstreert even het spinnenwiel dat in de centrale ruimte van het museum staat. Algauw krijgen de bezoekers van die middag lucht van de aanwezigheid van de breister en hebben ze allerlei vragen, bijvoorbeeld over bepaalde steken. Joke: "Ik had een vest gebreid voor mijn dochter en dat droeg ze tijdens de opening van een expositie van iemand anders hier bij Het Voorhuis. Iemand van de expositiecommissie vroeg aan mijn dochter of ik mijn breiwerk wilde exposeren. Dat wilde ik wel. Het gaat goed met de animo voor de tentoonstelling. De meeste mensen die hier komen, hebben wel wat met breien of handwerken."

Geboortestreek

Zij op haar beurt net zo goed, want ook al is er veel te zien bij de exposite, het is volgens Joke 'nog lang niet alles'. "Ik heb zoveel zelfgemaakte artikelen dat ik het in één jaar nog niet eens allemaal kan dragen! Het leuke van exposeren in dit museum is dat ik mijn werk in mijn geboortestreek kan laten zien. Ik kan mijn werk wel in Amsterdam tentoonstellen, maar dat is lang niet zo leuk als gewoon in Bleskensgraaf het werk te laten zien. Ik heb de hele afgelopen zomer op een natuurlijke manier wol geverfd. Bijvoorbeeld met dahliabloemen of liguster. Ik gebruik van alles. Ik vind het belangrijk om het ambacht door te geven. Mijn dochter kan niet breien, maar mijn kleindochter wel. Heel leuk om te zien!" Op de expositie komen niet alleen mensen uit de regio af, maar ook van daarbuiten. Joke heeft al mensen uit Amsterdam en Middelburg op haar tentoonstelling zien komen. Geregeld is ze zelf aanwezig om uitleg te geven en dat wordt erg gewaardeerd, merkt zij. "Veel mensen kijken ook in de techniekboeken die bij de expositie liggen. Het mooie is dat er ook twee dikke boeken van Henriette Beukers liggen, over textiel. Zij heeft de grootste textielverzameling van Nederland en mensen vinden het leuk om eens te kijken wat zij zoal maakt. Het thema sluit aan bij mijn tentoonstelling."

Animo voor handwerken

Joke merkt dat er steeds meer aandacht komt voor handwerken, ook bij de jongere generatie. "Mensen willen weer zelf iets maken en daarom is breien helemaal hip vandaag de dag. Ze willen weer duurzame kleding dragen en dan is het extra leuk om iets aan te doen dat je zelf gemaakt hebt." Rondom het thema breien en handwerken is er de komende tijd van alles te doen in het museum. Zo wordt er op 7 december een workshop borduren gegeven door Annely Vos. Deelnemers gaan een kerstbal borduren. Zelf komt Joke Blokland op 27 januari in actie bij Het Voorhuis. Ze houdt dan een breispreekuur waarbij mensen hulp kunnen krijgen bij breiproblemen. Iedereen die dat wil, kan advies komen vragen tussen 14.00 en 16.30 uur. 10 februari wordt de expositie afgesloten met een heuse modeshow. Modellen showen dan de kleding en andere artikelen die tijdens de tentoonstelling te zien waren. Zie www.binnenwaard.nl.

Meer berichten
Shopbox