Logo de-vonk.nl


'Wat ik vooral leuk vind, is dat uit elke opdracht een ander soort tuin tevoorschijn komt', zegt Gergbrandt van der Rhee.
'Wat ik vooral leuk vind, is dat uit elke opdracht een ander soort tuin tevoorschijn komt', zegt Gergbrandt van der Rhee. (Foto: Anja Helmink)

Passie voor ontwerpen van tuinen

Alblasserdam - Gerbrand van der Rhee (29) uit Alblasserdam is een enthousiaste jonge ondernemer. Sinds 1 maart 2017 werkt hij voor zichzelf en runt hij zijn eigen tuinontwerpbureau: Van der Rhee Outdoor Design. Hij werkt vanuit zijn woning aan de van Eesterensingel. Wie hier over de drempel stapt, ziet het meteen: hier woont een kunstenaar/ontwerper met oog voor kleur, textuur en vorm.

Gerbrand heeft zijn kantoor aan huis en kan zodra hij 's morgens zijn bed uit stapt aan het werk. Ontwerpen en tekenen doet hij achter zijn tekentafel. Tussendoor schrijft hij potentiële klanten aan en doet hij af en toe nog wat hovenierswerk. Onlangs rondde hij een uitgebreid ontwerp af voor een grote tuin rondom een villa ergens in Alblasserdam. In januari zal het ontwerp uitgevoerd worden, spannend! "Vooral voor de bewoners", zegt Gerbrand, 'Ik weet al hoe het eruit gaat zien." Hij toont de projectmap die hij voor de opdrachtgever maakte. Die ziet er luxe uit en bevat naast het tuinontwerp ook een beplantings- en verlichtingsplan. Een moodboard, sfeerimpressie en beeld van de beplanting maken de map compleet.
Tien jaar lang werkte Gerbrand bij een hovenier. "Dat was leuk, maar op den duur miste ik wat. Ik ging toen als hobby tuinen ontwerpen. Eerst die van mezelf, later die van anderen in mijn omgeving. Ik vond het zo leuk dat ik besloot weer naar school te gaan. Ik schreef me in bij de Ontwerpacademie in Rotterdam. Als specialisatie koos ik tuinontwerp en beplantingsplannen. Na twee jaar opleiding rondde ik in mei dit jaar mijn studie af. Ik besloot de stap te wagen en voor mezelf te beginnen. De tijd is gunstig, want er is momenteel veel werk in de tuinenbranche."
Gerbrand bedacht een plan en doelen voor zijn bedrijfje. "Ik richt me op tuinontwerp voor particulieren en bedrijven. Belangrijk vind ik om de ecologie in de tuinen te brengen. De biodiversiteit gaat achteruit als we niets doen. Ook de weersveranderingen hebben veel invloed op de natuur. Ik besteed aandacht aan bijvoorbeeld de opvang, afvoer en ook het vasthouden van water. Ook richt ik me op insecten lokkende beplanting. Ik lever het ontwerp aan de opdrachtgever, maar kan ook de projectbegeleiding doen. Met verschillende hoveniers heb ik contacten en ook met oud-collega 's, die mijn tuinontwerpen kunnen aanleggen."
"Wat ik vooral leuk vind, is dat uit elke opdracht een ander soort tuin tevoorschijn komt. Ik maak eigenlijk een tuin voor een persoonlijkheid en pas het ontwerp aan op de mensen, het huis en de omgeving. Van ontwerp naar droomtuin, daar ga ik voor!"
http://vdrhee-outdoordesign.nl/ info@vdrhee-outdoordesign.nl /06-55953985

Meer berichten
Shopbox