De ouderen tijdens hun wekelijkse middag 'ansichtkaarten maken' in buurtkamer het Hoochhuis. Op de voorgrond Milie en Bienie. Mevrouw van Houwelingen, (rechts achter, ze kijkt in de lens), maakte wel 91 kerstkaarten en zegt : "Ik zou niet weten wie ik moet schrappen."
De ouderen tijdens hun wekelijkse middag 'ansichtkaarten maken' in buurtkamer het Hoochhuis. Op de voorgrond Milie en Bienie. Mevrouw van Houwelingen, (rechts achter, ze kijkt in de lens), maakte wel 91 kerstkaarten en zegt : "Ik zou niet weten wie ik moet schrappen." (Foto: Anja Helmink)

Kaarten maken, sjoelen en meer...

Alblasserdam - Het is een gezellige boel in het pand aan Pieter de Hoochplaats 430 in Alblasserdam. De mannen sjoelen en biljarten, de vrouwen maken prachtige ansichtkaarten. Milie Vrolijk en Bienie Dekker zijn al jaren actief betrokken bij buurtkamer het Hoochhuis. Deze buurtkamer wil een ontmoetingsplek zijn voor alle bewoners van de drie flats aan de Pieter de Hoochplaats.

Door Anja Helmink

"De buurtkamer bestaat in november negen jaar", vertelt Milie. "Er ging een jaar van voorbereiding aan de oprichting vooraf. De oprichters gingen met een groep alle deuren langs om te vragen of er animo was voor een buurtkamer. Ook werd overlegd met de mensen van Woonkracht10. Al snel werden een bestuur en een activiteitengroep opgericht. Milie en Bienie maken samen met Jannie Bloemers en Nel Keesmaat deel uit van de activiteitengroep.

Milie: "We bedenken leuke activiteiten en zorgen dat alles leuk loopt en gezellig blijft. De hele week is hier wel wat te doen. Op maandagmorgen houdt Rivas van 11.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur en is er 's middags gymnastiek. De dag erna is er vrije inloop voor bijvoorbeeld koffie of biljarten en 's middags breien een aantal dames voor Roemenië." Bienie: "Ik ben van de koffie-ochtenden twee keer per maand, Jannie en Nel organiseren bijvoorbeeld weer eens per maand een bingo. Met z'n vieren organiseren we de reisjes, de stamppotavond, en de etentjes. Deze zitten altijd vol. We koken thuis al soep en maken allerlei dingen klaar. Daar zijn we dan bijna de hele dag zoet mee."

Het is nu donderdagmiddag en een groepje dames zit gezellig bij elkaar voor hun vaste middagje 'ansichtkaarten maken'. Riet Haak kijkt op en zegt lachend: "Het is nu erg rustig hoor. Normaal doen we niet zoveel, maar zitten we meer te 'beppen'." En dat mag ook, volgens de dames van het activiteitenteam. "We doen het voor de gezelligheid. Samen is het leuker dan in je eentje thuis." Pia Loodonk is blij met de buurtkamer. Zij is al 89 jaar, maar dat weerhoudt haar er niet van om bijna elke dag naar de buurkamer te komen en mee te gaan met excursies. Ook maakt ze prachtige kaarten. Daar kan mevrouw Van Houwelingen ook wat van, zij maakte wel 91 kerstkaarten. Er zijn nog veel meer activiteiten te noemen, vertellen de dames. Zingen in het koortje bijvoorbeeld en elke maand een keer gezellig samen film kijken. Milie maakt zelf ook films van onder anderen de uitjes die de ouderen maken. Bienie: "Elk jaar gaan we bijvoorbeeld naar Scheveningen. Voor we worden losgelaten, eten we dan in het visrestaurant. Dat hoort er gewoon bij." De dames besluiten met: "Het is leuk om dingen te organiseren waar mensen van genieten!". Meer info: www.thoochhuis.nl.

Meer berichten