Foto: Ria Scholten

Team Tundra zoekt nog sponsoren

Nieuw-Lekkerland - In zeven dagen door zeven landen 7.000 kilometer rijden voor het goede doel. Niet in het zonnige zuiden, maar in ijskoud Noord- en Oost-Europa. Op zaterdag 20 januari vertrekt het Lekkerlandse koppel Teus Verhoeven en Petra de Jager voor een monstertocht met als eindbestemming Moermansk, de grootste stad ter wereld binnen de poolcirkel. Zij doen mee aan de Navigate North Challenge en rijden in hun Toyota Tundra samen met nog 39 andere teams van twee personen richting de ijzige kou. Doel van hun tocht is zoveel mogelijk geld ophalen voor Kika en het Erasmus MC-Sophia, beter bekend als het Sophia Kinderziekenhuis.

Door Ria Scholten

De laatste editie van de Challenge werd door Teus via Facebook gevolgd. Hij keek naar de verrichtingen van een kennis en werd gaandeweg enthousiaster. "Ik besloot om mee te doen en heb Petra als eerste gevraagd om mee te gaan", vertelt hij. "Zeer tegen mijn verwachting in, want ze houdt helemaal niet van kou, zei Petra meteen ja. Team Tundra was geboren. De goede doelen zijn niet zomaar gekozen. Op mijn dertiende verloor mijn vriend de strijd tegen kanker en dat was voor mij een bijzonder ingrijpende ervaring." Petra heeft een bijzondere band met het Sophia. "Mijn tweelingdochters (nu 18) zijn veel te vroeg geboren en konden alleen overleven dankzij vele maanden van intensieve zorg door de artsen en verpleegkundigen in dit kinderziekenhuis."

Teus en Petra kijken met spanning uit de vertrekdag. "Startpunt is een grote hal in Hazerswoude-Dorp, van waaruit er elke minuut een equipe vertrekt", vertellen zij. "Pas op het laatste moment krijgen we de coördinaten door van de eerstvolgende bestemming. Spannend is dat deze in de loop van dag ook nog gewijzigd kunnen worden. Als je bepaalde plaatsen op de route aandoet, kun je bonuspunten verdienen, maar soms ook strafpunten krijgen. Een voorbeeld: Gebruik maken van een veerpont kan strafpunten kosten, maar als je daardoor een paar honderd kilometer minder hoeft te rijden, dan moet je bekijken welke optie het meeste voordeel oplevert. Het is dus een kwestie van tactisch rijden en het evenwicht vinden tussen de ideale afstand, de ideale tijd en het verdienen van zoveel mogelijk bonuspunten, die tellen voor het dag- en eindklassement. Wat de winnaar krijgt? Eeuwige roem!"

De monstertocht vergt het uiterste van de deelnemers en de auto's, die allen zijn uitgerust met een Track & Trace systeem dat de organisatie in staat stelt om te controleren of alles volgens de regels verloopt. Teus: "Per dag mag er een half uur worden gerust. Zeker is nu al dat we twee nachten moeten doorrijden. De Tundra is aangepast aan weersomstandigheden. Zo is de ruitenwisser-, rem- en koelvloeistof zijn -40 graden proof. We hebben een standkachel geïnstalleerd, die ook als de motor afstaat, blijft branden." De taakverdeling? "Teus zorgt voor de auto en ik houd me bezig met de navigatie en het maken van filmpjes waarmee we onze achterban op de hoogte houden", laat Petra weten. "Alle aan de rit verbonden kosten nemen wij voor onze eigen rekening. Om onze rit nóg meer de moeite waard te maken kunnen we zijn nóg meer sponsoren van harte welkom. Bedrijven die ons ondersteunen mogen dit kenbaar maken door middel van een sticker op onze auto."

Meer berichten