Foto: Anja Helmink

Ina's zwemles in Lammetjeswiel

Alblasserdam - Ina de Keijzer mag dan 73 jaar zijn, sportief is ze nog steeds. Zij gaat graag met haar man op skivakantie. Toen ze 60 jaar was, ging ze nog op skiles. Bijzonder is, dat Ina als badjuf een drietal seizoenen samenwerkte met badmeester Tienpond, waarnaar enige tijd terug een zaal van Sportcentrum Blokweer in Alblasserdam werd vernoemd. Ina vertelt graag meer over deze mooie tijd in haar leven..

"Ik doorliep de lagere school en de industrie- en huishoudschool te Alblasserdam. Vervolgens ging ik werken bij een klein warenhuis in Kinderdijk. Op een gegeven moment las ik een advertentie, waarin de gemeente een badjuf zocht. Ik kwam al regelmatig in zwembad Lammetjeswiel. Ik weet nog dat ik in de vijfde of zesde klas zat en dat de meester zei: "We krijgen hier een zwembad en we gaan schoolzwemmen." "Op 3 september 1955 haalde ik mijn eerste zwemproef, twee jaar later het diploma geoefend zwemmer en nog weer een jaar later mijn eerste zwemvaardigheidsdiploma."

"Ik kon dus al goed zwemmen toen ik die advertentie las en besloot te solliciteren. Dat pakte goed uit want ik mocht komen en de kinderen lesgeven in het ondiepe bad. We begonnen met 'watervrij' maken en leerden daarna de school zwemslag aan: buig, wijd, sluit en op de rug zwemmen. Als de kinderen de zwemslagen konden, nam Tienpond het over en oefende hij met hen banen zwemmen in het tweede en derde bad. Tienpond was een leuke man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat laatste bracht hij ook op mij over. Ik kijk aan de waterkant nog steeds of kinderen toch wel weer boven komen na een duik of sprong. Ik had een gezellige tijd bij badmeester Tienpond. Het Lammetjeswiel was leuk, je had er van die koude plekken in, wellen. Ook was het een flinke oppervlakte. De donkere bodem was minder, die maakte het toezicht houden lastig."

"Mijn zwemonderwijsdiploma haalde ik in het Sportfondsenbad in Rotterdam-Zuid. Ik was net 18 jaar toen. Vader las de Dordtenaar en zei: "Je staat erin!" Het bleek dat ik op dat moment de jongste zwemlerares van Nederland was."
Van mei tot september werkte Ina in zwembad Lammetjeswiel, de rest van de tijd was ze verkoopster. Na het behalen van het zwemonderwijsdiploma werkte ze als badjuf in het Sportfondsenbad. Daarna ging ze nog voor één seizoen terug ging naar zwembad Lammetjeswiel. Vervolgens maakte ze een carrièreswitch, werkte ze tot aan haar huwelijk op kantoor en gaf ze daarnaast nog wat zwemlessen. Na haar huwelijk in 1970 genoot zij van het opvoeden van de drie kinderen die geboren werden. Ook vond ze in natuurfotografie een leuke nieuwe hobby.

Meer berichten