Logo de-vonk.nl


Foto: Anja Helmink

Kledingbank zoekt dringend ruimte

Alblasserdam - Stichting De Voedselbank Alblasserdam is enkele maanden geleden voorzichtig gestart met een kledingbank. Gastvrouw Anke van Veen: "Eerst hadden we hier aan de Nicolaas Beetsstraat wat kleding opgeslagen liggen. We hebben echter te maken met de hygiënecode voor voedselveiligheid. Daarom moesten we voedsel en kleding gaan scheiden en gingen we heel voorzichtig nadenken over een kledingbank."

(Door Anja Helmink)

Jantine Stam nam het eerste initiatief voor een kledingbank. "Het idee voor een kledingbank kwam spontaan op. Ik had het op andere plaatsen gezien en het leek mij ook goed voor Alblasserdam. Er is zeker behoefte aan. Ja, en als je iets roept, zit je eraan vast."

Jantine zette het op samen met Anke van Veen en Maaike van Stek. Anke vertelt hoe het verder ging. "Met hulp van Stichting Welzijn Alblasserdam zijn we bij Koffiebar De Poort terechtgekomen. Vanaf half november waren we daar om de 14 dagen open. Per persoon mochten vijf kledingstukken uitgezocht worden. Nu is de ruimte daar best groot, maar de opslagruimte niet. We kregen inmiddels zoveel kleding dat we nu al ruimtegebrek hebben."

"Als Voedselbank moeten we het qua financiën hebben van subsidies en donaties. Daarom is het nodig dat we een stichting oprichten zodat we aanspraak kunnen maken op subsidies. Voor deze op te richten stichting zoeken we nog twee bestuursleden."

"Het belangrijkste is echt de ruimte, we hebben minimaal 75 vierkante meter nodig. Misschien is er wel een bedrijf dat een stukje loods over heeft. We zitten nu tijdelijk onder de paraplu van SWA in De Poort. Daar kunnen we echter niet blijven. Als we niets anders vinden, dan is het einde verhaal voor de kledingbank."

We doen dit vooral voor de cliënten van de Voedselbank. Die krijgen de kleding gratis op vertoon van hun pasje. Het allermooiste zou zijn als ook mensen die hier net buiten vallen, bij ons voor een klein prijsje kleding kunnen kopen."

"Met de Voedselbank steunen we nu ongeveer 60 gezinnen. Deze mensen hebben geen geld om kleding te kopen, ook niet bij de kringloop. Als je niets hebt, is een klein bedrag veel. We willen dit heel graag doen voor de mensen in het dorp. Het is geen hobby, het komt voort uit de nood van onze medemens."

"Natuurlijk is het ook hartstikke leuk", vult Jantine aan. "Ik sprak al iemand die babykleertjes voor ons had. Een ander zei: 'O, een kledingbank, dan geven we onze kleding daaraan.' Het begint echt al een beetje te leven."

Voor tips voor een onderkomen of aanmeldingen voor het bestuur, kunnen belangstellenden contact opnemen met Jantine Stam. Mail: stamdenhertog@gmail.com, telefoon: 078-6932038.

Meer berichten

Shopbox