Psalmzangkoor Tehilla tijdens een uitvoering in de kerk. Vorig jaar oktober werd de eerste CD opgenomen van het Worp project. Het is de bedoeling dat er nog vele volgen.
Psalmzangkoor Tehilla tijdens een uitvoering in de kerk. Vorig jaar oktober werd de eerste CD opgenomen van het Worp project. Het is de bedoeling dat er nog vele volgen. (Foto: Anja Helmink)

Tehilla voert uniek zangproject uit

Alblasserdam - Psalmzangkoor Tehilla is een uniek interkerkelijk gemengd koor in Alblasserdam. Het koor heeft momenteel 28 leden, dat eens per twee weken repeteert in de dependance van de ds. Joannes Beukelmanschool aan Weversstraat 2. Het koor werd opgericht op 23 oktober 1998 en hoopt dit jaar haar 20-jarig bestaan te vieren. De leiding berust bij musicus, dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit (32). Gerard vertelt samen met bestuurssecretaris Jaap Oosterwijk (58) graag meer over het koor.

Door Anja Helmink

Gerard: "Een jaar of zes geleden belde Jaap mij in lichte paniek op. Er was geen dirigent meer en de vraag was of ik dat wilde worden. Dat trok mij wel, mede vanwege het repertoire dat dit koor zingt, de oude muziek." Gerard is namelijk gespecialiseerd in oude muziek uit de zestiende tot de achttiende eeuw. Hij is tevens oprichter van Stichting Dutch Baroque, die de liefde voor oude muziek door wil geven aan de nieuwe generatie.
Jaap is al 13 jaar bij psalmzangkoor Tehilla betrokken. "Het koor is opgericht door Wolfert Jumelet, die tot 2012 de dirigent was. Helaas is hij onlangs overleden. Mijn vrouw zat bij zijn vrouw Ada op blokfluitles. Via haar hoorde ik dat het koor leden nodig had. Ik dacht: ik ga wel een keer kijken. Het beviel zo goed, dat ik nooit meer weggegaan ben. De sfeer is hier super en ik zing ontzettend graag." "Dat is ook één van de redenen waarom ik nog steeds dirigeer", vult Gerard aan. "Zingen is leuk en voor iedereen die er een beetje affiniteit mee heeft."
Het koor is momenteel bezig met het Worp project. De bedoeling is om alle 150 psalmzettingen van de bekende componist en organist Johannes Worp (1821-1891) op cd uit te brengen. Dat is een uniek en nieuw project. Gerard levert de muziek aan en Jaap zet de teksten ertussen. De eerste cd is vorig jaar oktober al opgenomen. De leden hebben hier heel hard aan gewerkt, vertelt Gerard. Hij is heel tevreden over de prestaties van het koor.
Gerard: "We hebben al veel sponsors en lokale ondernemers gevonden die ons project steunen. Op 9 juni presenteren we onze eerste cd in de Grote kerk in Alblasserdam. Dit in samenwerking met stichting Woord en Daad, waar ook een gedeelte van de opbrengst naar toe gaat."
Het Worp project loopt nog wel even door en daarom zijn alle zangers vanaf 15 jaar van harte welkom. De repetities worden gehouden op donderdagavond, om de andere week. Belangstellenden mogen vrijblijvend een avond bijwonen. Aanmelden kan via een mail naar: secretaris@psalmzangkoortehilla.nl.

www.psalmzangkoortehilla.nl

Meer berichten