Klusdag bij het zwembad De Dompelaar. (Foto: Privé)
Klusdag bij het zwembad De Dompelaar. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Handen uit mouwen bij NLdoet

Het Oranje Fonds houdt op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. Deze jaarlijkse actie is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook in Alblasserdam doen organisaties mee, met in totaal negen klussen waaruit mensen kunnen kiezen. Van verfklussen tot en met het opschonen van tuinen - er worden nog volop vrijwilligers gezocht voor de diverse activiteiten. Deelnemende organisaties vertellen waarom zij meedoen aan de vrijwilligersdag.

Door Eline Lohman

ALBLASSERDAM – Een van de deelnemers is Mooiland. Aan het Wilgenplein worden picknicktafels in elkaar gezet, vertelt huismeester Ruud van Engelen. "We doen mee omdat we verleden jaar de plantenbakken op ons dakterras gesponsord hebben gekregen. De bewoners van ons seniorencomplex waardeerden dit heel erg, echter als het terras in de 'winterstalling' is, kon men er alleen vanachter het glas van genieten. Nu wij de steigerhouten picknicktafel gesponsord hebben gekregen, kunnen we het hele jaar door van de viooltjes/heide in de plantenbakken genieten. Het is een ochtend- en een middagprogramma geworden. 's Morgens is er een gezondheidsmeting/ aromatherapeute, vanuit Rivas gesponsord. 's Middags is er een optreden van de toneelclub Het Anker. Verder wordt de laatste bout van de picknicktafel aangetrokken door een van de vrijwilligers en de tafels worden onthuld. Ook is er een optreden van Grannies en we gaan borrelen."

Bij atletiekvereniging A.A.A. wordt er aan de slag gegaan met verven en verlichting. Peter van Det: "We doen mee aan NLdoet omdat we daarmee alle leden vragen een aantal uur te helpen gezamenlijk de club op te knappen en mooi te houden. Dit jaar gaan we het zomerhuisje verven, de herenkleedkamer aanpakken en de verlichting allemaal naar LED brengen. We hebben afgelopen jaar ook al meegedaan en gaan dat zeker nog een aantal jaar doen. Op deze manier bouwen we aan de saamhorigheid van de club en aan alle faciliteiten."

Ook Stichting Kinderboerderij Alblasserdam steekt met vrijwilligers de handen uit de mouwen. De kinderboerderij doet al vijf jaar mee aan NLdoet, vertelt Gonnie Verboom. "Ieder jaar met succes! Wij doen dit in samenwerking met de jongeren van het jongerenwerk uit Alblasserdam. Zoals voorgaande jaren worden de wat grotere klussen die dag aangepakt zoals nieuwe beschoeiing van de vijver - de kantpalen moeten vernieuwd worden - en er wordt geklust aan de diverse opstallen die op de kinderboerderij staan. Wij vinden het belangrijk dat we aan NLdoet meedoen om gezellig met mensen van buiten de boerderij samen te werken. Het verbindt mensen en we kunnen daarbij veel van elkaar leren."

Voor Voedselbank Alblasserdam is het de eerste deelname aan NLdoet, vertelt Carmen Valk-Struik. "Wij doen mee met NLdoet omdat er ten eerste klussen gedaan moeten worden die buiten onze normale 'bedrijfsvoering' vallen en ten tweede willen we onze deuren open zetten voor anderen om kennis te maken met de Voedselbank. En wellicht komen er op zo'n dag ook nog mensen die ergens
heel goed in zijn, en dat die mensen af en toe een handje willen helpen. Wij vragen hulp om onze ontvangstruimte op te knappen, er moet geschilderd worden, leuke bordjes maken, leuke muurtekening, alles om het een gezellige ruimte te maken! We zijn erg benieuwd naar de reacties en de aanmeldingen."

Zwembad De Dompelaar doet ook mee en nodigt iedereen uit om op zaterdag 10 maart een ochtend de handen uit de mouwen te komen steken. Zij willen het zwembad klaarmaken voor de opening van het nieuwe seizoen. "Tijdens NLdoet worden bergen werk verzet. We zijn daar ontzettend blij mee, want met onze vaste groep vrijwilligers komen we niet aan alles toe. Vooral niet na de forse stormschade van vorige maand. Om weer een goede start te maken moet het zwembad schoon gemaakt worden, kleine reparaties en tuinonderhoud worden gedaan. We nodigen daarom bedrijven en particulieren, jong en oud, uit om te komen helpen", zegt Marco Hoogenes, voorzitter van Vrienden van de Dompelaar.

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website www.nldoet.nl. Daar kunnen mensen zich aanmelden.


 

Meer berichten