Teus Stam is naast lokaal politicus een enthousiast molenaar en weeramateur. (Foto: Ria Scholten)
Teus Stam is naast lokaal politicus een enthousiast molenaar en weeramateur. (Foto: Ria Scholten) (Foto: Ria Scholten)

Lijsttrekkers aan het woord deel 1: Teus Stam (CU)

Alblasserdam - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart maken we in een serie van zes interviews nader kennis met de lijsttrekkers van de Alblasserdamse politieke partijen. Teus Stam (ChristenUnie) bijt de spits af.

Door Ria Scholten

Teus (62) is geboren in Kinderdijk en verhuisde op zijn zesde naar Nieuw-Lekkerland. "In de jaren '90 zat ik in de steunfractie van de RPF in mijn woonplaats", blikt hij terug. "In 1997 stond ik op een verkiesbare plaats op de lijst, maar een raadszetel was voor mij niet weggelegd, omdat we in die tijd een huis in Alblasserdam kochten. Al snel heb ik me hier aangesloten bij de steunfractie van de RPF, die later samen met het GPV is verdergegaan als ChristenUnie."

"In 2001 werd ik secretaris van de afdeling Alblasserdam. In 2012 trok Aart Clements zich terug uit de gemeenteraad. Ik stond als zesde op de lijst, maar omdat de nummers 3 tot en met 5 aangeven geen belangstelling te hebben voor het raadslidmaatschap heb ik die vacature ingevuld. Ik zat nog maar kort in de raad toen Arjan Zwaan me vertelde dat hij na bijna zestien jaar wilde stoppen. Eigenlijk ben ik er als lijsttrekker een beetje ingerold. Dit neemt niet weg dat ik de politiek in de meeste gevallen heel erg leuk vind. De interesse hiervoor zit een beetje in mijn genen. Mijn opa van mijn moeder's kant, Teunis Oosterwijk, was wethouder in Nieuw-Lekkerland. Op de middelbare school genoot ik van de lessen Maatschappijleer. We discussieerden over zaken als De drie van Breda en de Bloemenhove kliniek."

"Voor de ChristenUnie dient de Bijbel als leidraad. Wij willen dit uitdragen en laten zien dat wij er zijn voor onze naasten en voor mensen die het minder hebben", vertelt Teus. "In dat opzicht voelen wij ons het meest verwant met de Partij van de Arbeid. Een belangrijk speerpunt in ons programma is een betrouwbare overheid. Ook in de komende periode willen wij onze beloften waar maken. Lukt dit niet, dan moeten we uitleggen waarom. Een ander belangrijk thema is duurzaamheid, Hierbij kun je denken aan de verbetering van de luchtkwaliteit, maar ook aan bijvoorbeeld de collectieve, voordelige inkoop van zonnepanelen. Een derde speerpunt is de bereikbaarheid van het dorp. Het toegenomen verkeer en de slechte luchtkwaliteit rond de Helling zouden een heroverweging van het openstellen van de Oude Torenweg voor vrachtverkeer kunnen rechtvaardigen. Hierover moet je uiteraard eerst met de omwonenden in gesprek gaan. Wellicht is een openstelling tijdens een aantal uren per dag of eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens een optie. Als daartoe wordt besloten zal de weg op een aantal punten opnieuw ingericht moeten worden."

"Of ik hobby's heb? Mijn oom Aai Stam, die op de Lekkerlandse hoge molen woonde, heeft me de liefde voor het weer en de molens bijgebracht. Ik ben vrijwilliger molenaar op de vierde molen van de Overwaard en al vele jaren een enthousiast weeramateur. Daarnaast ben ik organist in vier kerken. Wat ik mooi vind aan Alblasserdam? De samenhorigheid en de grote bereidheid om vrijwilligerswerk te doen. Dit is precies waar de ChristenUnie voor staat."

Meer berichten