In de studio zelf achter de knoppen. (Foto's: Privé)
In de studio zelf achter de knoppen. (Foto's: Privé) (Foto: Privé)

Radiomaker Richard Veen: 'Dit genre is lekker verstaanbaar'

Alblasserdam/Ridderkerk - Richard Veen (45) uit Alblasserdam is een radiomaker pur sang. Al bijna zes jaar heeft hij een radioprogramma bij RTV Ridderkerk, dat helemaal toegespitst is op het Hollandse lied. Met veel passie zet Richard zich elke vrijdag in voor dit radioprogramma om de luisteraars een mooi aanbod te bieden. Regelmatig ontvangt de Alblasserdammer artiesten in de studio die zich uiteraard ook richten op het Hollandse lied en daar is hij maar wat blij mee, want dit genre is helemaal in het straatje van Richard.

Door Eline Lohman

Richard Veen heeft veel ervaring met het maken van radio, zo vertelt hij. "Ik ben al zo'n 20 jaar radio-dj en ik heb nog steeds energie genoeg om hier mee verder te gaan. Ik heb bij verschillende omroepen gewerkt om steeds weer een stapje verder te komen ben ik nu een kleine zes jaar bezig bij RTV Ridderkerk. Daar heb ik een radioprogramma dat 'lekker Hollands' heet. Elke vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur is mijn programma te horen."

Nederlandse hits

Zoals de naam terecht doet vermoeden, draait het tijdens deze twee uurtjes bij RTV Ridderkerk helemaal om Nederlandse hits. Richard: "Nummers van nu komen voorbij en ook liedjes van artiesten die geen hit hebben maar wel wat hebben uitgebracht promoten wij. Want dat is de kracht van het programma: de onbekende artiesten de ruimte te geven om zijn of haar muziek te draaien en tijdens het interview ervoor zorgen dat de luisteraar de artiest op een andere manier leert kennen dan wanneer ze enkel op de bühne staan of van tijdens een clip op televisie."

Veel artiesten

Door zijn ruime ervaring met het radioprogramma heeft Richard al veel artiesten in de studio mogen ontvangen. Van het duo Helemaal Hollands en Marco de Hollander tot en met Javi Escalera en Guus Bok. "En vele anderen - teveel om op te noemen! Waarom ik een passie heb voor het Hollandse lied? Omdat dit genre lekker verstaanbaar is en de artiesten zijn over het algemeen goed benaderbaar om hier over in gesprek te gaan." Zelf zingt Richard niet, zegt de 45-jarige, die het maken van radio doet ter ontspanning na een week werken.

Gunstig tijdstip

"Ik heb zelf wel eens een poging gedaan om te zingen, maar laat mij het maar bij presenteren houden, haha. Het leuke van radio maken is dat ik even aan niks anders hoef te denken dan puur aan mijn programma en daarom is het tijdstip zo gunstig. Na een week werken mag ik twee uur radio maken, wat echt een uitlaatklep is. Daarna ga ik met een ontspannen gevoel het weekend in."

Naar studio gaan

Met de belangstelling voor het Nederlandse lied zit het wel goed, zegt Richard. "Ik merk dat er zeker animo is voor het Hollandse lied, ook omdat als er bepaalde artiesten in de studio zijn, luisteraars naar de studio kunnen komen om mee te kijken en te luisteren. Daar wordt vaak goed gehoor aan gegeven."

Ook televisie

Richard maakt niet alleen radio, maar ook televisie. Eens per maand maakt hij namelijk voor RTV Ridderkerk een televisieprogramma, een wens van hem. "Het maken van een televisieprogramma stond al heel lang op mijn lijstje. We maken nu met een leuk tv-team maandelijks 'De Hollandse', dat in het laatste weekend van de maand uitgezonden wordt op tv."

Clips kiezen

Het is een uitzending van een half uur met daarin clips die de afgelopen maand uitgekomen zijn. "Die kiezen wij dan. Ik ben blij dat ik samen met RTV Ridderkerk mijn rol hierin kan spelen voor de luisteraar en dat ik de kans heb gekregen om dit uit te voeren. Daar ben ik heel dankbaar voor!"

'Lekker Hollands' is een twee uur durende show waarin je de nieuwste Hollandse nummers hoort met in het eerste uur de Hollandse 10. Het tweede uur is oud en nieuw Hollands door elkaar. Zie ook www.rtvridderkerk.nl.

Meer berichten
Shopbox