Corry Scholten in haar atelier bij een schilderij in wording. Zij begint vaak gewoon te schilderen en abstraheert de voorstelling dan steeds verder. "Schilderen is veel kijken naar het effect van de verf en wat wel en niet werkt." Soms gebruikt zij een foto als inspiratie. (Foto: Anja Helmink)
Corry Scholten in haar atelier bij een schilderij in wording. Zij begint vaak gewoon te schilderen en abstraheert de voorstelling dan steeds verder. "Schilderen is veel kijken naar het effect van de verf en wat wel en niet werkt." Soms gebruikt zij een foto als inspiratie. (Foto: Anja Helmink)

Een map vol unieke kerstkaarten

Alblasserdam - In de zestiger jaren deed ze al een cursus bij creatief centrum De Werkschuit in Leeuwarden. Corry Scholte (75) weet niet anders dan dat zij altijd al graag knutselde en tekende. Zij werd geboren in Huizum en ging in Leeuwarden naar de lagere school, HBS en Kweekschool. Haar akte LO tekenen haalde ze toen ze in Dokkum voor de klas stond. Toen schilderde ze al en dat doet ze nog steeds. Ook etsen doet ze al vele jaren met plezier.

Door Anja Helmink

"Tijdens een vakantie in IJsland, ontmoette ik mijn man. We gingen in Alblasserdam wonen. In de tachtiger jaren kregen we een gezin en ging ik daarnaast incidenteel invalwerk doen op 'De Tienhond'. Ik heb daar ook jarenlang volksdansles en dansexpressie gegeven. Dansles geef ik nu nog voor Stichting Welzijn Alblasserdam en een groep in Krimpen aan de Lek."

 

Mijlpaal

Corry vertelt dat er in 1984 een teken- en schilderclub kwam in 'Mijlpaal' in Alblasserdam. "Karel Abbriata richtte die op en vroeg aan mij: 'Doe je mee?' Raymond Koop en Kees den Boef begeleidden de cursisten. Ik heb dat heel lang gedaan. Door al die jaren tekenclub heb ik veel ervaring opgedaan. Nu ga ik elke week naar het Open Atelier in Papendrecht."

 

Abstract

In de negentiger jaren begon Corry met etsen. Elk jaar verstuurt ze als kerstkaart een originele ets. Inmiddels heeft ze een boek vol. Qua stijl valt op dat Corry vrij abstract werkt. "Eigenlijk schilder ik voor de vuist weg", zegt ze. "Ik begin gewoon en kijk wat er gebeurt. Schilderen is veel kijken. Wat is het effect van de verf en wat werkt wel of niet. Ik schilder vaak landschappen, maar het worden ook wel mensen. Soms neem ik een foto als inspiratie, soms begin ik gewoon en abstraheer ik steeds verder. Zodoende zit er altijd een opbouw in. Als ik eenmaal in de 'flow' zit, komt er vaak een serie uitrollen."

 

Lesbrieven

Al 18 jaar is Corry lid van Goed Gezien Goed Bekeken, een vereniging voor amateur-kunstenaars. Ze maakt deel uit van de tentoonstellingscommissie, die elke drie maanden zorgt voor een nieuwe expositie op wel zes locaties. Ook maakt ze de lesbrieven voor het scholenproject, dat gekoppeld is aan de grote jaarlijkse amateurkunsttentoonstelling van Goed Gezien Goed Bekeken in november. Elk jaar kunnen scholen aan dit project mee doen, een kunstenaar in de klas krijgen (is erbij inbegrepen) en ook nog met de klas de tentoonstelling bezoeken."


Corry staat met haar werk regelmatig op een markt of fair. Op 27 april staat zij op de Oranje-Kunstmarkt in Hendrik-Ido-Ambacht. Tijdens Kunst in de Kooi is zij op 9 juni aanwezig in de schaapskooi in Ottoland. Daar geeft zij dan met ongeveer 10 collega-kunstenaars demonstraties en mini workshops.

Meer berichten
Shopbox