Jan Radstake van de SSAA (links) en Rien Gaal van de PCOB. De heren zijn teleurgesteld in de meeste politieke partijen. Ze hadden graag gehoord willen worden, vóór het maken van verkiezingsprogramma's. In de hoop dat hun aandachtspunten meegenomen zouden worden.
Jan Radstake van de SSAA (links) en Rien Gaal van de PCOB. De heren zijn teleurgesteld in de meeste politieke partijen. Ze hadden graag gehoord willen worden, vóór het maken van verkiezingsprogramma's. In de hoop dat hun aandachtspunten meegenomen zouden worden. (Foto: Anja Helmink)

Ook senioren willen gehoord worden

Alblasserdam - De ouderenbonden (PCOB en SSAA) en de Seniorenraad in Alblasserdam stelden samen een lijst met aandachtspunten voor het Alblasserdamse ouderenbeleid op. Ze brachten deze onder de directe aandacht van de politieke partijen van Alblasserdam. Jammer is dat er, volgens woordvoerders Rien Gaal van de PCOB en Jan Radstake van de SSAA, zo weinig respons op kwam. Alleen het CDA nodigde hen uit om hun verhaal te mogen doen. Wat de drie ouderenorganisaties willen, is een apart ouderbeleid met als doel een seniorvriendelijk Alblasserdam.

Door Anja Helmink

Rien vertelt dat de ouderenbonden 4 en 8 jaar geleden een middag in de Alblashof organiseerden, waarvoor ze de politieke partijen uitnodigden. Tijdens deze middagen was er de mogelijkheid om de verkiezingsprogramma's te bespreken met de ouderen. "We deden dit toen achteraf. Dit jaar wilden we het graag vooraf doen, ook op advies van de landelijke PCOB. We wilden graag een specifiek ouderenbeleid in de verkiezingsprogramma's."

"Het zwabbert er nu maar wat bij", volgens Jan. "Veertig procent van de kiezers zijn ouderen, daar mag je wat voor doen. Om dit onder de aandacht te brengen, zijn we in augustus al begonnen. Toen schreven we alle politieke partijen aan en stuurden hen onze aandachtspunten toe. Het CDA is de enige partij die ons heeft uitgenodigd voor een bijeenkomst. Van sommige andere partijen kregen we een verkiezingsprogramma toegestuurd maar er waren er ook die niets lieten horen."

In hun aandachtspunten noemen de senioren bijvoorbeeld dat er een trend is naar een zo lang mogelijk zelfstandig wonen. De overheid stimuleert dit. "Dan is het wel belangrijk dat de gemeente hiervoor kansen creëert door voldoende aanbod aan zorgwoningen en woningen voor senioren in de middenklasse."

Rien noemt als belangrijk punt ook de ondergrondse containers die gaan komen. Het gaat ernaar uitzien dat de loopafstanden groter worden dan volgens de richtlijnen wenselijk is. "Ooit is ook gesproken over de inzet van E-wheels, waar we echter nooit meer iets over gehoord hebben.

Wat veel ouderen verder zorgen baart, is het verdwijnen van de DIRK aan de Sportlaan. Allerlei ideeën zoals op woensdagmiddag met de ouderen boodschappen doen, gaan echt niet werken. Wie wil er nu altijd precies op woensdagmiddag boodschappen doen?" Rien en Jan besluiten met: "We zijn teleurgesteld in de politieke partijen en hadden graag op voorhand gehoord willen worden. Ook al wordt van hogerhand niet opgelegd, dat er een apart ouderenbeleid moet komen, toch vinden wij dat de gemeente daarin dan zelf haar verantwoordelijkheid moet nemen."

Meer berichten