Oud-collega en goede vriendin Linda Hoogendoorn nam het eerste exemplaar van Caleidoscoop in ontvangst. (Foto: Ria Scholten)
Oud-collega en goede vriendin Linda Hoogendoorn nam het eerste exemplaar van Caleidoscoop in ontvangst. (Foto: Ria Scholten)

Songteksten als basis voor gedichten

Nieuw-Lekkerland - Tijdens de honderdvijftigste editie van het 4-wekelijkse programma 'Caleidoscoop' werd zaterdag op Klokradio vanaf 18.30 uur live verslag gedaan van de presentatie van de zesde gedichtenbundel van Rien de Heer, die dezelfde titel draagt. De 175 gedichten, die in het boekwerkje zijn opgenomen, zijn voor een groot deel geïnspireerd op muzieknummers, die in de afgelopen jaren in het programma zijn gedraaid.

Door Ria Scholten

De playlist van 'Caleidoscoop' wordt samengesteld aan de hand van een thema dat moet voorkomen in de titel en/of naam van artiest. Rien levert hieraan regelmatig een bijdrage en ondersteunt zijn keuze met een gedicht, dat is gebaseerd op de tekst van het gevraagde nummer. Een aantal van zijn pennenvruchten heeft hij gebundeld en aangevuld met gedichten die hij schreef op basis van verzoeken van dierbaren en volgers op Facebook.

"Op de Pedagogische Academie werd ik bevangen door het schrijfvirus", liet Rien weten. "Ik had altijd lage cijfers voor opstellen en ook poëzie deed me niet veel. In het tweede studiejaar kreeg ik van mijn leraar Nederlands les in creatief schrijven en dat heeft iets in mij losgemaakt. Op een gegeven moment ben ik op de typemachine gedichtjes gaan schrijven, maar hiervan is niets bewaard gebleven. Uiteindelijk ben ik niet in het onderwijs terecht gekomen, maar op de afdelingen Sociale Zaken van verschillende gemeenten."

Rien: "Ik schrijf én lees poëzie. Een favoriete dichter heb ik niet echt. Alles wat ik schrijf, moet een ander kunnen begrijpen. Daarom spreken de gedichten van Toon Hermans mij zo aan. Hoe het allemaal begonnen is? Op een dag werd ik benaderd door Uitgeverij Thieme Meulenhoff. Zij stonden met hun stand met schoolboeken op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling en willen de bezoekers een attentie geven in de vorm van een mok met daarop een gedichtje over koffie. Al googelend waren zij op mijn gedicht Koffie verkeerd gestuit, dat vervolgens op honderden mokken is afgedrukt. Mijn eerste bundel 'Ik zeg maar niets, dat zegt vaak al genoeg' verscheen in 2002. Mijn laatste 'Samen dommelen en uitrusten' zag het levenslicht in 2011. Eerlijk gezegd was ik niet van plan om een zesde bundel uit te geven. Dit concept spreekt me echter enorm aan. Een tip: Lees niet alleen de gedichten, maar verdiep je ook in de muziek die bij het nummer hoort. Het eerste gedicht in de bundel is geïnspireerd op het nummer Lazarus van David Bowie. Het laatste op Alles gaat voorbij van de Vlaamse Ingeborg Sergeant. Voor velen zal de inhoud een feest der herkenning zijn." Caleidoscoop kost 10 euro. Bestellen is mogelijk: deheerrien@gmail.com.

Meer berichten