Filmoperateur Ton Kroeze als 'man van de techniek' in zijn domein. Ton is eindverantwoordelijk voor alle techniek binnen Landvast. (Foto: Anja Helmink)
Filmoperateur Ton Kroeze als 'man van de techniek' in zijn domein. Ton is eindverantwoordelijk voor alle techniek binnen Landvast. (Foto: Anja Helmink) (Foto: Anja Helmink)

Ton, de filmoperateur van Landvast

Alblasserdam - Alblasserdammer en filmoperateur Ton Kroeze (63) is een bekend gezicht voor velen. Al 46 jaar is hij het gezicht achter de films die gedraaid worden, nu in Landvast en daarvoor in de Wipmolen. Inmiddels zijn zijn taken flink uitgebreid, maar ligt zijn prioriteit nog altijd bij de bioscoop. Ton vindt geschiedenis leuk, maar kijkt liever vooruit dan achterom.

Door Anja Helmink

"Ik heb de hele ontwikkeling vanaf het stenen tijdperk meegemaakt, zo omschrijft Ton zijn carrière. "In het begin gebruikten we filmrollen, terwijl nu alles digitaal gaat via glasvezel. Vroeger zorgde een vlamboog voor dat bijna witte licht op het doek, nu hebben we de laserlampen. Premièrefilms kregen we niet in het begin. Er waren bijvoorbeeld 80 kopieën van een film beschikbaar, we moesten dan wachten tot er ons één gegund werd. Natuurlijk vind ik het mooi dat ik deze ontwikkelingen heb meegemaakt, maar toch kijk ik liever vooruit. Als dingen beter kunnen, moet je dat doen. Ik ben altijd heel vooruitstrevend geweest. Tien jaar voor Nederland digitaal ging, was ik er al voorvechter van om Nederland digitaal te krijgen. Bij de presentatie van het digitale beeld, zeiden operateurs wel: 'Ik mis die krasjes op de film'. Daar heb ik echt verbaasd over gestaan. Ik dacht toen: Je hebt toch een opleiding gehad om die krasjes juist te voorkomen?"
"In de jaren 90 ging ik ook programmeren en de films uitzoeken. Ook richtten we in 1992 de filmclub op, dat is echt één van mijn 'kindjes'. Mensen kunnen hiervan lid worden. Ze krijgen dan bericht over de films en korting op de toegangsprijs."

Ton programmeert de films en is zodoende veel met de techniek bezig. Hij moet ervoor zorgen dat de films op tijd digitaal binnen zijn. "Dan ga ik kijken of de sleutels in orde zijn. We krijgen een digitale code, die moet matchen met de film, projector en server. Dat test ik allemaal. Ook draaien we hier met pauze, per film bekijk ik dan waar die het beste past. Vaak heb ik ook overleg met de filmmaatschappijen. Ik kijk welke films geschikt zijn voor hier. We zijn nu met het aanbod voor de zomer bezig en gaan onder anderen Mamma Mia 2 draaien." Ton regelt ook de techniek voor alle bijeenkomsten in Landvast. "Ik ben eindverantwoordelijk, maar we doen het met elkaar binnen een fijn team."
Het aantal bezoekers van de bioscoop groeide sterk, doordat Ton op een gegeven moment premièrefilms aangeboden kreeg. "We zitten nu boven de 80.000 bezoekers per jaar. We hopen dat Mamma Mia 2 een kaskraker wordt. Bankier van verzet draait ook heel goed. Vooral gezinnen komen hier graag. Mensen voelen zich thuis bij ons. Er is een aanspreekpunt en ook de pauze wordt, zeker door de kinderen, erg gewaardeerd."

Meer berichten