Foto: Anja Helmink

Zes weken schone lucht én goed eten

Nieuw-Lekkerland - "Kijk", zegt vrijwilligster Thea van den Boogaard, "dit briefje kregen we van een oudere dame, samen met een zak paaseitjes. Om uit te delen aan de kinderen." Zomaar een voorbeeld van de betrokkenheid van de Nieuw-Lekkerlanders bij de tweejaarlijkse overkomst van een groep Oekraïense kinderen. Vijfentwintig kinderen en drie juffen werden door CCR vrijwilligers opgehaald in Zhytomir. Ze blijven tot 1 mei in Nieuw-Lekkerland.

Samen met anderen is Thea betrokken bij de Stichting CCR, Christian Children Relief. De stichting bestaat uit vele enthousiaste medewerkers. Om het andere jaar regelen zij de overkomst van een groep Oekraïense kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl. Jeannette Simons is de motor achter financiële acties die noodzakelijk zijn om één en ander te kunnen realiseren. Door een gezonde omgeving en voeding hopen de vrijwilligers dat de kinderen een goede weerstand op kunnen bouwen.

De kinderen worden in Nieuw-Lekkerland ondergebracht bij christelijke gastgezinnen. Elke dag gaan ze naar basisschool De Wegwijzer. Ze spelen tussen en met de andere kinderen en krijgen les in een klas, die speciaal voor hen is ingericht. De lessen worden gegeven door de jufs die zijn meegekomen. Hilda Noorland, Ira van de Breevaart of Ria Verwoerd vertellen een Bijbelverhaal. Vandaag vertelt juf Ria over de Opstanding van Jezus uit de dood. In het Oekraïens, want zij spreekt deze taal als geen ander. Thea is elke dinsdag- en donderdagmiddag op school om met de Oekraïense kinderen te knutselen. Er worden excursies gemaakt naar bijvoorbeeld het strand, de Mekkerstee, de brandweer, Blijdorp en korenmolen De Regt. "We mogen alles op school gebruiken", vertelt Thea enthousiast. "De directeur, Pauline van der Aa is zelf ook mee geweest om de kinderen op te halen." Agnes Jansen, lid van de gastoudercommissie en tolk is ook blij met de school. "De kinderen mogen bijvoorbeeld meedoen met de Koningsspelen, ze draaien gewoon mee alsof ze hier horen. Agnes heeft zelf ook een Oekraïense jongen in huis. "Als gastoudercommissie zoeken we gastgezinnen en verdelen we de kinderen. Ook letten we op of alles goed gaat en bezoeken we de gezinnen. Soms hebben we heimweegevallen. Dan laten we ze een keertje extra naar huis bellen of skypen. Als een kind bijvoorbeeld kiespijn heeft, regelen we tandartsbezoek."

In de laatste week komen de directrice van de Oekraïense school, het Ecologisch Lyceum nr.24 en de verpleegster ook een weekje over vanuit Oekraïne. En dan zitten de zes weken er toch echt weer op en is het tijd om afscheid te nemen.
www.ccr-nieuwlekkerland.nl.

Meer berichten