Burgemeester Paans met de twee kinderen die hielpen bij het neerzetten van de krans voor het oorlogsmonument. Een indrukwekkend moment voor deze kinderen uit groep 7 van basisschool Het Palet. Op de achtergrond trompettist David van Kwawegen.
Burgemeester Paans met de twee kinderen die hielpen bij het neerzetten van de krans voor het oorlogsmonument. Een indrukwekkend moment voor deze kinderen uit groep 7 van basisschool Het Palet. Op de achtergrond trompettist David van Kwawegen. (Foto: Anja Helmink)

Leerlingen adopteren monument

Alblasserdam - Om de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam levend te houden, adopteert een groep leerlingen elk jaar het oorlogsmonument in de Polderstraat. Dit jaar is groep 7 van basisschool Het Palet aan de beurt. Op maandag 9 april werd de adoptie door middel van een kranslegging bij het monument symbolisch aanvaard.

Door Anja Helmink

Lopend in de rij komen de kinderen bij Landvast aan. In de zaal hangt het grote scherm al klaar voor de presentaties, die de kinderen zo meteen gaan geven. Ze hebben op school al een paar weken aan dit project gewerkt, vertelt juf Esmée. Ze maakten in groepjes een PowerPoint presentatie of collage. De kinderen zijn best zenuwachtig, vertellen ze aan de burgemeester, die hen kort toespreekt. Fleur, Celeste, Chayenne en Bahar, bijten de spits af met hun PowerPoint over Auschwitz. Ze vertellen onder anderen iets over de gaskamers. "Tegen de Joden werd gezegd, dat ze zich moesten douchen, maar dan werden ze met z'n allen tegelijk vergast." Mike, Sven, Coen. Lieke en Manuel maakten een presentatie over het bombardement van Rotterdam. Jennifer, Yailah en Tiara kozen voor Anne Frank en vertellen over haar leven en dagboek. Ze hebben zelfs een quiz gemaakt. Na deze presentaties komen nog meer groepjes aan de beurt, die allemaal 1 of meer collages maakten. De burgemeester is trots op de leerlingen. "Ik heb zelfs nieuwe dingen gehoord. Hoe mooi is het, als jongeren iets nieuws kunnen vertellen aan ouderen. Het is moeilijk voor te stellen hoe dingen geweest zijn, zoals wat jullie vertelden over de gaskamers. Het is goed om te bedenken dat zulke dingen ook dichterbij kunnen komen. Er zijn nu in Syrië kinderen van jullie leeftijd, die te maken hebben met bommen waar gevaarlijk gas in zit."
Na de presentaties gaan de kinderen te voet naar het monument in de Polderstraat. Daar aangekomen zegt de burgemeester: "Dit is een heel belangrijke plaats. We herdenken hier de overledenen, die omkwamen tijdens de tweede Wereldoorlog. Mensen die hier woonden, maar ook soldaten. In dit monument zijn stenen opgenomen van gebombardeerde gebouwen hier uit de buurt. Ik vind het fantastisch dat jullie dit monument hebben geadopteerd. We willen deze plaats in ere houden en aan iedereen laten zien, ook straks op 4 mei. Ik vind het ook mooi dat jullie vanmorgen naar de begraafplaats zijn geweest en de graven hebben gezien van de slachtoffers en soldaten."
Na de kranslegging blaast David van Kwawegen van Soli Deo Gloria op de trompet en is iedereen twee minuten stil. Tot slot gaan de kinderen nog even terug naar Landvast en krijgen ze daar als herinnering een oorkonde.

Meer berichten