Wat is er nu leuker dan je kunstwerk te mogen laten zien aan iemand die echt geïnteresseerd is? Huizen, molens, schepen, Romeinse bouwwerken, tempels, schilden..... in elke klas is wel iets bijzonders te zien, dat te maken heeft met het culturele verleden van Alblasserdam.
Wat is er nu leuker dan je kunstwerk te mogen laten zien aan iemand die echt geïnteresseerd is? Huizen, molens, schepen, Romeinse bouwwerken, tempels, schilden..... in elke klas is wel iets bijzonders te zien, dat te maken heeft met het culturele verleden van Alblasserdam. (Foto: Anja Helmink)

Met presentatie 'Sporen uit het verleden' heeft Het Kompas primeur

Alblasserdam - Het is projectavond op School met de Bijbel 'Het Kompas' in Alblasserdam. De leerlingen mogen aan hun ouders laten zien, wat ze allemaal geleerd en gemaakt hebben rondom het thema 'Sporen uit het verleden'. Hun school kreeg de primeur op het Cultuur Historisch project, ontwikkeld door Service Bureau Onderwijs&Cultuur (SOC) uit Dordrecht. Gemeente Alblasserdam gaf hier de opdracht voor en hoopt dat ook de overige scholen van Alblasserdam hieraan mee willen doen.

Door Anja Helmink

In de samenlevingsagenda 2014-2018 (collegeprogramma) van de gemeente Alblasserdam stond het ontwikkelen van een Cultuurhistorisch Project met als thema 'Dorpsgezicht en Romeinen' op de agenda. De gemeente vindt het belangrijk om kinderen en ouders/inwoners van Alblasserdam op een originele manier kennis te laten maken met de rijke lokale historie van hun unieke gemeente. Het ontwikkelde project heeft als doel, dat leerlingen zich verwonderen en zelf actief aan de slag gaan met de lokale rijke culturele historie van Alblasserdam.


Op 12 april vond de eindpresentatie plaats van het cultuurhistorisch project, in de vorm van een projectavond. Alle ouders en overige belangstellenden waren welkom. De kinderen hadden erg hun best gedaan om hun klas er geweldig uit te laten zien. De onderbouw had als aandachtsgebied de eigen omgeving. De kinderen kwamen er achter dat elk huis en zelfs elke voordeur anders is. De foto's op de deur van het lokaal bewijzen dat. In groep 4 zijn muurkranten en mooie tulpenlandschapjes te bewonderen. In het lokaal van groep 4/5 valt het oog meteen op de Delfts blauwe tegeltjes, die de kinderen echt drukten met een soort stempel van karton. Ook genoten ze van het maken van een schild voor hun eigen familie. Op het digibord staat het 'Alblasserdamlied', door de kinderen van groep 4 zelf gemaakt. De groepen 5 en 6 bestudeerden het dorpsgezicht van Alblasserdam. Groep 5 ging op excursie naar molen de Blokkerse Wip. "De kinderen hebben hier enorm van genoten", vertelt de meester. In zijn klas zijn de polder met de molens te bewonderen en ook de brug met de scheepvaart op de rivier de Noord.


De leerlingen uit de groepen 7 en 8 verdiepten zich in de Romeinen. Uit sporen tijdens opgravingen een paar jaar geleden, bleek dat de Romeinen Alblasserdam ook bezocht hebben.
Directeur Gerrit Kant is blij met het Cultuur Historisch project. "De lessen vielen goed in de smaak. Elke groep deed wel een leuke excursie, zoals een dorpswandeling, een bezoek aan de molens of aan het Onderwijsmuseum. Groep 8 ging op bezoek bij de pottenbakker en een verzamelaar van Romeins glas kwam zelf naar de school."

Meer berichten