Foto: Anja Helmink

Acht bijzondere Alblasserdammers

Alblasserdam - De burgemeester zegt blij te zijn met de volle zaal ter ere van 8 bijzondere Alblasserdammers en heet iedereen welkom. "Het is altijd weer een eer om deze onderscheidingen uit te mogen reiken. Als gemeente zijn we trots op deze mensen."

Door Anja Helmink

Als eerste mag Meindert de Lang (74) naar voren komen. Sinds 1990 tot heden is hij havenmeester bij Watersportvereniging Alblasserdam. De Lang is bovendien mantelzorger voor zijn 89-jarige buurman. "Zo vitaal nog", reageert de burgemeester. "U bent behulpzaam en hebt het hart op de goede plaats." Bertus Kraan (75) mag als tweede het podium op. Sinds 1968 tot heden is hij secretaris van en vrijwilliger bij postduivenvereniging De Doorzetters in Alblasserdam. Sinds 1999 is hij bestuurslid van de Drentse Buurt. De derde decorandus was niet zo makkelijk weg te lokken, want die werkt namelijk in Landvast. Het gaat om Peter Kooiman (54). Hij is onder anderen penningmeester van D66, van de Wereldwinkel en van Landvast.
De eerste dame, die het podium op mag, is Ans Sterk- ten Bolscher (72). Paans: "Naast uw baan, was u bezig voor anderen. Onbaatzuchtig, ik zie het aan u." Mevrouw Sterk deed en doet veel werk voor school, kerk en diverse zorginstellingen.
Bet van Veenendaal is voor veel Alblasserdammers geen onbekende, volgens de burgemeester. "Als ze uw boeken gelezen hebben, kennen ze u. U besteedde vele honderden uren aan onder anderen de boeken '100 jaar ijsplezier' en 'Alblasserdam bezet en bevrijd.'" Bet van Veenendaal (69) is momenteel onder anderen vrijwilliger bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.
Als zesde is Gerrit Sterrenburg (62) aan de beurt. Hij runt Sterrenburg BHV en is sinds 1977 vrijwilliger bij de EHBO Vereniging Alblasserdam. "Het is altijd fijn je verzekerd te weten van hulp bij menselijke leed", zegt de burgemeester. "U geeft letterlijke zorg aan Alblasserdam en haar bezoekers."
Jan Versluis (87) kreeg ooit als hoogst verantwoordelijke leider van de scouting een zeldzaam hoge onderscheiding, namelijk de Gouden Jacobsstaf. "U bent een bescheiden man, zonder veel woorden maar met veel daden." Jan wordt als enige zelfs benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De beurt is aan de laatste decorandus. "We willen natuurlijk niet iemand teleurstellen", begint de burgemeester, "maar we hebben wel iemand bevoordeeld. Vanmorgen was er op Goedemorgen Nederland aandacht voor de koninklijke onderscheidingen. Alblasserdam was toen heel even nationaal in het nieuws, hoe mooi! Op het scherm zien jullie de beelden van vanmorgen. Gonnie Verboom, jou viel deze eer ten beurt. Je partner André zat gelukkig in het complot, want anders hadden we zo vroeg de deur niet ingekomen. Jij hielp altijd en overal, daar waar de vraag het grootst was. Vanmorgen zei je nog : "Ja, ik vind het gewoon, dit doe je voor je medemens."
Gonnie Verboom-van Vlijmen (55) is sinds 1996 actief voor onder meer de Stichting Welzijn Alblasserdam. Ze is bekend door de Herinneringsboom op de begraafplaats en onder anderen actief bij Stichting Jeugdland Alblasserdam en Stichting Kinderboerderij Alblasserdam. Namens SWA ontvangt Gonnie een Limited Edition jas, speciaal ontworpen voor trouwe vrijwilligers.

Meer berichten