Teuni Kuiper verzamelt de doppen in een klein kamertje naast haar woonkamer. Ruimte genoeg nu de kinderen de deur uit zijn. De Streefkerkers weten haar inmiddels te vinden en geven hun doppen af, zetten ze bij de achterdeur of hangen ze aan de deurknop. Teuni is er blij mee.
Teuni Kuiper verzamelt de doppen in een klein kamertje naast haar woonkamer. Ruimte genoeg nu de kinderen de deur uit zijn. De Streefkerkers weten haar inmiddels te vinden en geven hun doppen af, zetten ze bij de achterdeur of hangen ze aan de deurknop. Teuni is er blij mee. (Foto: Anja Helmink)

Verzamelaar voor vele goede doelen

Streefkerk - Teuni Kuiper vindt de doppen overal, bij de voordeur, aan de deurknop en soms zelfs voor de achterdeur. Dat betekent dat de Streefkerkers haar weten te vinden. Via mond-tot-mondreclame horen ze dat Teuni van alles spaart voor diverse goede doelen. Doppen voor de blindengeleidehonden, naaimachines voor Afrika en ook nog glazen potjes en theezakjes. "Hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt", is Teuni's motto.

Door Anja Helmink

Een vriendin van Teuni ging wel eens naar Zeist. Daar stond toen bij Bartimëus (een instelling ten behoeve van zorg voor slechtziende en blinde mensen) een container voor doppen van frisdrankpakken, melkpakken en bijvoorbeeld pindakaaspotten. Zo kwam het dat Teuni ze ook ging sparen. Inmiddels brengt zij haar doppen zelf naar een inzamelpunt. Aan de bedankkaartjes kan Teuni zien, dat ze hier in 2014 mee begon. "Namens de hond, bedankt!", stond er op de kaartjes, die zij stuurde aan de mensen, die doppen bij haar brachten.


Teuni verzamelt de doppen voor de opvoeding van blindengeleidehonden. Voor elke hond is 5000 euro nodig. In dat geld zit alles inbegrepen: voer, medische onkosten, KNGF instructeurs en professionele begeleiding van het pleeggezin. Voor deze basisopvoeding zijn ongeveer 11 miljoen doppen nodig.


Teuni fungeert zelf ook weer als doorgeefluik. Zij levert de doppen af bij Variant wijkwinkel Fideel aan de Albert Schweitzerstraat in Papendrecht. De doppen worden uiteindelijk gesmolten, waarna er plastic pallets van gemaakt worden. Dat kan alleen van de harde plastic doppen, de zachte zijn niet bruikbaar. Het plastic recyclen is milieubewust, maar spaart ook weer bomen, die anders voor de pallets waren gebruikt.


Teuni verzamelt ook oude naaimachines. "Ik zag daar iets over in het programma EO Metterdaad. Daar heb ik toen naar toe gebeld met de vraag waar ik de naaimachines kon afleveren. Dat bleek in Strijen te zijn. "Die oude Singer naaimachines bijvoorbeeld, zijn oersterk. Ze worden door een vrijwilliger opgeknapt en gaan dan naar Afrika, zodat daar weer vrouwen aan het werk kunnen. Ik heb er inmiddels al een twintigtal weggebracht." Teuni laat een sierlijk zwaantje zien, gemaakt van theezakjes. Het maakt duidelijk, dat bijna alles te recyclen is en dat maar heel weinig weggegooid hoeft te worden. "We komen om in de rommel. Waarom zouden we alles weggooien? Ik bewaar alles. Soms lees ik bijvoorbeeld op Facebook een oproep, dat iemand van die kleine potjes van Hak zoekt. Dan spaar ik die weer." Inleveren van doppen, naaimachines en theezakjes kan op: Torenstraat 5 in Streefkerk. Het is fijn als de doppen schoon worden ingeleverd.

Meer berichten