Voor Harm Geerlings was het een emotioneel moment toen hij de Zilveren Waarderingsspeld kreeg opgespeld. Bij de speld hoort ook een certificaat. Dit staat ingelijst naast hem op het kastje, samen met enkele mooie foto 's op doek van weer een andere hobby: de molens van Kinderdijk.
Voor Harm Geerlings was het een emotioneel moment toen hij de Zilveren Waarderingsspeld kreeg opgespeld. Bij de speld hoort ook een certificaat. Dit staat ingelijst naast hem op het kastje, samen met enkele mooie foto 's op doek van weer een andere hobby: de molens van Kinderdijk. (Foto: Anja Helmink)

Zilveren waardering voor Harm

Alblasserdam - Stil zitten kan Harm Geerlings (68) uit Alblasserdam niet. Altijd is hij wel druk voor Voetbal Vereniging Alblasserdam, de Historische Vereniging, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk of de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het appartementencomplex waarin hij en zijn vrouw wonen.

Door Anja Helmink

Harm werd in Drenthe geboren en ging toen hij 2,5 jaar oud was met zijn ouders mee richting Alblasserdam. "Dat kwam doordat de Kabelfabriek hier in Alblasserdam op zoek was naar arbeidskrachten. Mijn vader meldde zich aan en ook ik ging er op mijn zestiende werken."

"Een voetbaltalent was ik niet echt. Wel werd ik al op achtjarige leeftijd lid, samen met mijn buurjongen Bram Smit, hij werd later onze 1e elftal keeper. Zo is het balletje letterlijk en figuurlijk gaan rollen. Ik doorliep de lagere jeugdelftallen, deed daarna de scheidsrechterscursus en ging bij de senioren voetballen. Die voetbalden in die tijd nog alleen op zondag. Voor mij betekende dat: op zaterdag fluiten bij de jeugd en senioren binnen de KNVB en op zondag kijken bij mijn vriend, die in het tweede elftal speelde. Van die wedstrijden schreef ik dan ook een stukje in ons clubblad. Na verloop van tijd werd ik grensrechter bij het tweede en daarna leider. Nog weer later grensrechter en leider bij het eerste. Uiteindelijk werd ik in 1975 jeugdvoorzitter en heb ik het fluiten via de KNVB opgegeven. In 1983 ben ik Bas Verhoeven als voorzitter opgevolgd. Na 1988 ben ik er een poosje tussenuit geweest, waarna ik weer voorzichtig begon met hand- en spandiensten en (club)scheidsrechteren. Sinds afgelopen seizoen 2017 ben ik gestopt met het fluiten. Nu ben ik assistent leider en grensrechter bij de veteranen."


"Vooral die acht jaar jeugd waren heel erg leuk. We hadden bijvoorbeeld de jeugdkampen en ook herinner ik me het internationaal jeugdtoernooi uit 1978. Zo ook het kampioenschap van het eerste in de tachtiger jaren onder trainer Wim Tijl. In de loop der tijd zag ik de junioren doorstromen naar de senioren. Ik heb veel junioren uit die tijd in het eerste zien komen."


VVA droeg Harm voor bij de KNVB. Zo kwam het dat hij op maandag 7 mei de Zilveren Waarderingsspeld kreeg opgespeld. Op dezelfde dag werd ook de fototentoonstelling geopend ter ere van 90 jaar VVA. Ook daar was Harm bij betrokken en wel als lid van de tentoonstellingscommissie van de Historische Vereniging West Alblasserwaard. "Koos van Steenis rubriceerde alle foto's en scande ze in. Als tentoonstellingscommissie zorgden we ervoor dat ze op de borden terecht kwamen. Omdat ik ook nog in de jubileumcommissie zat, was ik zodoende op allerlei manieren bij het jubileum betrokken."

Meer berichten