Arianne met haar jongste dochter. De kinderen zitten graag op schoot als zij aan het haken is, vertelt ze. "Dat zijn echt gouden momenten. Ik wil hen ook graag meegeven dat het goed is om dingen te doen voor onze naaste. We zijn hier niet alleen voor onszelf."
Arianne met haar jongste dochter. De kinderen zitten graag op schoot als zij aan het haken is, vertelt ze. "Dat zijn echt gouden momenten. Ik wil hen ook graag meegeven dat het goed is om dingen te doen voor onze naaste. We zijn hier niet alleen voor onszelf." (Foto: Anja Helmink)

'Ik haak het liefst op bestelling'

Alblasserdam - "Als kind was ik altijd al aan het rommelen met draadjes en lintjes", vertelt Arianne Griffioen (41) uit Alblasserdam. Van het één kwam het ander en inmiddels is haken al jaren haar grote hobby. Dit doet ze niet alleen voor zichzelf, maar ook op bestelling en voor het goede doel.

Door Anja Helmink

"Ik zag het van mijn oudtante, die was altijd creatief bezig achter de naaimachine. Zelf ging ik naaien, maar ook kaarten maken en schilderijtjes borduren. Toen we trouwden, zei mijn man: "Ik ben getrouwd met een vrouw met strikjes en lintjes." Borduren was nogal arbeidsintensief en daarom ging ik over op haken. Ik leerde het mezelf aan vanuit een oud boekje: 'Leren haken met plezier'. Het begon met haarspulletjes voor de meiden. Die maak ik nog steeds." Ze wijst naar een bloeiend plantje op tafel. "Kijk, die bloem inspireerde mij. Ik ontwierp een patroontje om hem na te kunnen haken." Dat lijkt moeilijker dan het is, volgens haar. "Ik haak altijd en heb hierdoor jaren vaardigheid opgedaan. Als je de basisvaardigheden beheerst en lossen, vasten en stokjes kunt haken, dan kun je alles maken. Een idee krijgt in mijn hoofd vorm, dat gaat eigenlijk vanzelf. Van niets iets maken, noem ik dat."


Arianne haalt energie en ontspanning uit haar hobby. Ze vindt het erg leuk om cadeautjes te maken. Nu haakt ze bijvoorbeeld een mooie rand om een handdoek als kraamcadeautje. Voor de naam van de baby gebruikt zij een textielstift. Daarmee drukt ze de letters in de stof, waarna ze er een heet strijkijzer overheen haalt. Zo'n handdoek is ook leuk voor bijvoorbeeld de zwemles. Arianne zit op de vrouwenvereniging van haar kerk. Voor diverse verkopingen was ze al actief en maakte ze bijvoorbeeld portemonneetjes, armbandjes en tasjes. Ook grotere projecten gaat zij niet uit de weg. "Iets maken op bestelling vind ik dan het leukst. Via een gezinsblad kreeg ik bijvoorbeeld een opdracht voor een speciaal kleed en een bekende wilde graag een babydekentje." Haar eigen kinderen komen ook niets tekort. Onlangs haakte Arianne bijvoorbeeld een leuk theezakje om te gebruiken in het kinderkeukentje. Een grote dobbelsteen kwam er ook. De jongens vinden de dingen, die hun moeder maakt ook mooi. "Op gegeven moment zei Aarnoud: "Mam, u maakt voor de meiden allemaal bloemen, ik wil ook wat. Toen heb ik een scheepsstuurrad voor hem ontworpen voor op zijn shirt en ter decoratie op zijn kamer. Zelf verzinnen de kinderen ook dingen en ze zitten graag op schoot als ik haak. Dat zijn echt gouden momenten met elkaar." Voor een bestelling, verzoeken rond een verkoping of workshop of begeleiding bij eigen haakwerk is Arianne te bereiken via:

a.j.griffioen@kliksafe.nl

Meer berichten