Zo, het karwei is gefikst, de laatste steen zit erin. Mevrouw Smit en meneer Lucas wonen al meer dan 50 jaar aan het Scheldeplein. Lucas:  "Ik heb hier mooie en drukke jaren gehad als winkelier. Toen ik stopte, bleef ik aan dit plein wonen. Waarom zou ik verhuizen? Ik zit hier best."
Zo, het karwei is gefikst, de laatste steen zit erin. Mevrouw Smit en meneer Lucas wonen al meer dan 50 jaar aan het Scheldeplein. Lucas: "Ik heb hier mooie en drukke jaren gehad als winkelier. Toen ik stopte, bleef ik aan dit plein wonen. Waarom zou ik verhuizen? Ik zit hier best." (Foto: Anja Helmink)

Opening Scheldeplein een waar feestje

Alblasserdam - Samen komen ze aanlopen, terwijl de kinderen van 't Nokkenwiel en Het Kompas nieuwsgierig toekijken. Mevrouw Smit en meneer Lucas mogen door de erehaag lopen, die de kinderen vormen. Samen met wethouder Peter Verheij gaan ze de openingshandeling van het vernieuwde Scheldeplein verzorgen. Bijzonder is dat beiden al meer dan 50 jaar aan het Scheldeplein wonen.

Door Anja Helmink

Wat een drukte! Kinderen, buurtbewoners, winkeliers en andere belangstellenden zijn op het feestje afgekomen. Ook zijn er veel mensen van de Ichthuskerk. Zij verzorgen vandaag de catering. Na de opening zal er koffie, thee, fris met gebak zijn. Voor de kinderen is er ijs. Maar eerst gaat wethouder Verheij zijn speech houden. Hij benoemt het bijzonder te vinden dat er zoveel betrokkenheid is vanuit de buurt. "Het Scheldeplein had altijd al mooie buurtfunctie. De bedoeling was, dat het een huiskamer zou worden voor wijk Kinderdijk. Alle betrokkenen hebben mee mogen denken over de inrichting van het plein. Het is gelukt om alle, soms tegenstrijdige belangen, bij elkaar te brengen."


Het plein is erg mooi geworden en geeft een ruime overzichtelijke indruk. Het bevat twee cirkels, die logische plaatsen vormen voor bijvoorbeeld de markt of een evenement. Ook zijn er gelegenheden gemaakt om te zitten en te ontspannen. De verlichting komt nog, in de vorm van een grote schemerlamp. Verheij: "Dankzij uw creativiteit kon dit. Ik wil deze keer graag twee mensen uit uw midden voor het voetlicht halen. Het gebeurt niet zo vaak dat bewoners zo nauw betrokken zijn, dat ze wel door kunnen gaan voor medewerkers van de gemeente. Alice Blokland en Carlo Lucas krijgen een applaus en een een bos welverdiende bloemen. Met dit soort mensen maken we Alblasserdam. Samen doen, daar gaan we nog steeds voor", aldus wethouder Peter Verheij.


Dan is het tijd voor de openingshandeling. Mevrouw Smit en meneer Lucas lopen door de erehaag naar het kraantje, waarin de wethouder al plaats neemt. Nu gaat het gebeuren.
Met zijn drieën lukt het om de 'laatste steen' precies op zijn plaats te krijgen. Knap werk! Nu nog even op de foto onder omlijsting van de vrolijke muziek van Soli Deo Gloria. En dan is het tijd voor koffie met wat lekkers.


De dagen na de opening bleven staan in het teken van feest. Er werd pony gereden en markt gehouden. Voor de sportievelingen was er een een voetbaltoernooi. "Hier willen we meer van zien", zegt een enthousiaste wethouder Verheij. "Kom gerust met ideeën voor activiteiten op dit plein." Komende maanden worden nog wat afrondende werkzaamheden verricht en daarna kan het genieten echt beginnen. Kom gerust eens langs!

Meer berichten