Imker Cok Hartkoorn bij het bijenvolk in de boomstam. Als mensen bellen, helpt Cok hen graag van hun onwelkome bijenvolk af. Vertellen doet hij ook graag. Zaterdag is iedereen van 10.00 tot 15.00 welkom om te kijken en te luisteren. Honing kopen mag ook natuurlijk.
Imker Cok Hartkoorn bij het bijenvolk in de boomstam. Als mensen bellen, helpt Cok hen graag van hun onwelkome bijenvolk af. Vertellen doet hij ook graag. Zaterdag is iedereen van 10.00 tot 15.00 welkom om te kijken en te luisteren. Honing kopen mag ook natuurlijk. (Foto: )

Bijen en bloemen in privéparadijsje

Alblasserdam - Imker Hartkoorn houdt zijn bijen in een bijenstal onderaan de Pijlstoep. Velen kennen het landje daar onder de naam Hoendernest. Een deel ervan is eigendom van de broer van Cok Hartkoorn, het andere deel bestaat uit volkstuintjes, die verhuurd worden door de gemeente. Cok geeft graag een rondleiding door zijn privéparadijsje vol bloemen, groentes en bijen. Op zaterdag 14 juni doet hij mee aan de Open Imkerij dagen. Van 10.00 tot 15.00 is iedereen hartelijk welkom.

Door Anja Helmink

Cok werd als boerenzoon geboren in zijn ouderlijk huis aan de Pijlstoep. Als kind had hij er al een tuintje. Inmiddels is dat een grote tuin geworden, waar hij heel veel soorten groenten, fruit, en bloemen teelt. De bloemen zijn voor de bijen, de rest gaat de keuken in. "We eten bijna het jaar rond uit eigen tuin. Hier, proef maar eens. Deze bloemen van de Oost-Indische kers kun je door de sla doen." De fel oranje bloem gaat ietwat aarzelend naar binnen, maar blijkt best te eten te zijn. Heel aannemelijk, dat de pittige smaak prima past in een salade. Cok wijst alles aan en noemt de namen: sjalot, ui, knoflook, pompoen, courgette, postelein, koolrabi, venkel. Hij plukt een paar peulen en haal de mooie lichtgroene erwtjes eruit. "Hier, deze moet je eens proeven." Heerlijk smaken ze. Ook een blaadje Nieuw-Zeelandse spinazie wordt geproefd. En een mooie rode aardbei. "Kijk, dat bloemkooltje is niet goed en moet eruit. Dat is voor de kippen en de bladeren gaan naar de konijnen. Zo zorgen we voor een mooie kringloop."


Sinds 2008 heeft Cok een bijenvolk. Hij houdt de bijen samen met leraar bijenteelt Fred Stremler. Speciaal voor de bijen zaait Cok veel moerasbloemen (Limnanthes douglasii), ook wel spiegeleitjes genoemd. Ook de Vuilboom (Rhamnus frangula) is van de partij. Deze bloeit wel van mei tot september. Bij één potje honing krijgen mensen een zakje zaad van de moerasbloem, bij twee een jong vuilboompje. Zo kunnen ze zelf thuis ook iets doen voor de bijen.


"We proberen een raszuiver Carnica bijenvolk te krijgen. Met raskoninginnen proberen we een volk zo zuiver en rustig mogelijk te krijgen. Ik heb hiervoor ook een cursus koninginnenteelt gedaan." De bijenkasten staan in de bijenstal. Er hangen briefjes boven met de stand van zaken. "23 mei: doppen gebroken", staat er bijvoorbeeld. Wie wil weten wat deze 'imkertaal' betekent, doet er goed aan komende zaterdag een bezoekje te brengen aan de bijenstal. Cok vertelt dan met alle liefde meer over alles rondom de bijen. Natuurlijk zijn er op deze dag ook potjes vol, prachtige, goudgele honing te koop.


Nu moet Cok snel weg naar mensen die van hun onwelkome bijenvolk afwillen.
Tot zaterdag dan maar op de open dag! Ingang via de Pijlstoep, helemaal onderaan.

Meer berichten