Teus Burger en Piet Hoogendam gooien nog wat oud ijzer in de bak. Het kan er nog net bij. De mannen hebben het er maar druk mee.
Teus Burger en Piet Hoogendam gooien nog wat oud ijzer in de bak. Het kan er nog net bij. De mannen hebben het er maar druk mee. (Foto: )

Gek op alles waar een elektriciteitsdraad aan zit

Alblasserdam - "Alles waar een elektriciteitsdraad aan zit, nemen we in." Aan het woord zijn Teus Burger en Piet Hoogendam uit Streefkerk, twee enthousiaste oud-ijzerverzamelaars. Ze verzamelen, sorteren, ontmantelen en strippen wat af. Klein spul kan bij Teus aan huis worden afgegeven, grote hoeveelheden worden na een telefoontje opgehaald met een kar.

Door Anja Helmink

Teus is al zo'n 30 jaar druk bezig voor het goede doel. Begonnen met de rommelmarkt, waarvan lange tijd in het bestuur, en vanaf oktober 2012 toen er werd gestart met het verzamelen van oud ijzer. Zowel het ijzer en de opbrengsten van de rommelmarkt komen ten bate van de plaatselijke kerk. Daarnaast is een deel van de opbrengst van de rommelmarkt bestemd voor de medemens in nood.

Aangezien Teus Burger inmiddels met vervroegd pensioen was gegaan, was hij uitgerekend de juiste persoon hiervoor. Was de opbrengst van het oud ijzer aanvankelijk voor de inmiddels voltooide restauratie van de kerk bestemd, nu is deze voor het onderhoud kerkelijke gebouwen!

Opzij van het huis van Teus staat een bak, waar mensen klein ijzer in mogen gooien. "Grote dingen halen ze op met de kar. Voor de rommelmarkt wordt er twee keer per jaar een inzameldag gehouden. Dan rijden er tractors met aanhangwagens door het dorp. De mensen weten dat het voor de kerk is, en geven ruimschoots spullen mee; hele vrachten halen we die dagen op. En met betrekking tot het oud ijzer kom je ons soms ook buiten de gemeentegrens tegen. Bij twee boerderijen mogen we de spullen opslaan!"

Piet Hoogendam is een jaar of vijf geleden betrokken geraakt bij de oud ijzer inzameling. "Het begon met sorteren van rommelmarktspullen, maar van lieverlee werd het meer. "Het blijft maar komen, het scheelt niet veel of we hebben er een werkdag aan", verwoordt hij. "Het sorteren van het ijzer is veel werk. We sorteren op allerlei soorten metaal: roestvrij staal, aluminium, lood, rood en geel koper. Rood en geel zijn heel duurzaam en brengen veel euro's 'de kilo' op. Graag zouden we de spullen nog wat verder willen ontmantelen, maar daar ontbreekt de tijd voor. Mocht iemand tijd en zin hebben: wij kunnen altijd hulp gebruiken."

"Overal waar ijzer aanzit is bij ons welkom; alleen koelkasten worden niet ingenomen. Soms komen er grote dingen binnen zoals radiators en scootmobiels."

Een paar keer ging het maar net goed. Teus vertelt over het ophalen van oud ijzer, na een telefoontje, in een buurgemeente. "Het lag voor de deur maar niemand was thuis, maar denkend op het goede adres te zijn, namen we het maar mee! In de loop van de dag voor alle zekerheid er nog een telefoontje aan gewaagd en toen bleek dat we bij het verkeerde huis waren geweest. Nog net op tijd konden we het ijzer uit de voorraadbak vissen, welke bijna geleegd zou worden. Het leuke was echter dat we het uiteindelijk mochten houden!. Ook het geval van dat motorblok van een bromfiets was leuk", vertelt Piet. Dat motorblok mochten we meenemen, maar het casco van de bromfiets niet; maar opdat het allebei in de tuin bij elkaar lag dachten we dat die ook mee mochten nemen. Maar het casco had de eigenaar echter via Marktplaats verkocht! Ook dit konden we op tijd weer rechttrekken."

Teus lacht en besluit met: "Wij zijn een gevaar voor de gemeente, we nemen alles mee!"

Meer berichten