Kees Stam (r.) en Kees Scheer legden de laatste hand aan de parkeerplaats. (Foto: Ria Scholten)
Kees Stam (r.) en Kees Scheer legden de laatste hand aan de parkeerplaats. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

B17-G Memorial weer stap naderbij

Nieuw-Lekkerland - De realisatie van een gedenkteken nabij de plaats waar de Amerikaanse bommenwerper B17-G, de Mission Belle, een noodlanding maakte en crashte, is weer een stap naderbij gekomen. Vrijdagmiddag werd de aanleg van de parkeerplaatsen voor de bezoekers symbolisch afgerond door Kees Stam, projectleider van de Mission Belle Stichting B17-G Memorial en Kees Scheer, projectdirecteur Combinatie Dijkverbetering Molenwaard. Dit wordt gezien als het officiële startsein voor de bouw van het monument.

Door Ria Scholten


Na maanden van zorgvuldige voorbereiding kan nu de feitelijke realisering van het gedenkteken van start gaan. Het krijgt een mooie plaats in de omgeving van 'Het Zwaantje', een vroegere uitspanning in het Boveneinde bij de ingang naar het zogenoemde Vogeltjesland. De crash vond dichtbij die locatie plaats op 1 december 1943.

De aanleg van de parkeerplaatsen is te danken de Combinatie Dijkverbetering Molenwaard en het Waterschap Rivierenland. André Hoogendoorn, voorzitter van de stichting, dankte de gulle gevers en meldde dat ook de basaltkeien, die aan de voet van het monument worden neergelegd, door deze twee partijen worden geschonken. Vervolgens legden de heren Stam en Scheer de laatste hand aan de aanleg van de parkeerplaatsen. Scheer: "Vorig jaar heeft de Dijkverbetering Molenwaard de titel Mooiste project van Nederland gewonnen. Hieraan was een kleine geldprijs verbonden, die wij hebben besteed aan de aanleg van deze verharde opstelplaats. Mocht er in de toekomst nog assistentie nodig zijn, dan zijn wij altijd bereid om te helpen." Wethouder Piet Vat sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat is en nog zal worden verzet. "Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Het is mooi dat het verleden teruggehaald gaat worden naar het heden."

Het monument bestaat uit drie granieten zuilen, die met elkaar worden verbonden door een model van het vliegtuig, dat wordt uitgevoerd in roestvrij staal. Het monument wordt gecompleteerd met de reeds genoemde zwerfkeien, waarop informatieborden worden aangebracht. De tekst op de borden is tweetalig: Nederlands en Engels. Behalve de geschiedenis van de crash, worden op de borden ook de pasfoto's van alle bemanningsleden en hun geboorte- en overlijdensdata vermeld. Het bouwrijp maken van de opstelplaats van het monument en de integratie daarvan in het dijktalud wordt verzorgd door Rijkswaterstaat. Aannemingsbedrijf Verheij legt de fundering aan.

De stichting heeft ongeveer 70 procent van het bedrag, dat nodig is om het monument te realiseren, bijeengebracht. De onthulling vindt plaats op zaterdag 29 september. Naar het zich nu laat aanzien zullen hierbij rond de dertig familieleden en bekenden van de bemanningsleden aanwezig zijn. Militaire organisaties hebben hun medewerking toegezegd. Zo staat onder andere een fly-over met twee historische vliegtuigen op het programma.

Meer berichten