Logo de-vonk.nl


Peter met de vrijwilligers van de wereldwinkel voor het karakteristieke pand aan Cortgene 3 in Alblasserdam.
Peter met de vrijwilligers van de wereldwinkel voor het karakteristieke pand aan Cortgene 3 in Alblasserdam. (Foto: )

Veel cijferwerk maar ook ontspanning

Anja Helmink

Alblasserwaarder van de Week

Peter Kooiman (56) is een echte Alblasserdammer. Stil zitten doet hij niet graag, hij is óf aan het werk óf met één van zijn hobby's bezig. Voor zijn vele werk ten bate van de maatschappij kreeg hij enige tijd geleden een koninklijke onderscheiding. Gelukkig weet Peter een goede mix te vinden tussen werk en ontspanning. Vandaag een inkijkje in zijn leven.

Alblasserdam - Negen jaar lang was Peter penningmeester van de Autobus Documentatie vereniging. Deze vereniging heeft 500 leden en documenteert alles over de autobussen in Nederland. "Autobussen hebben mijn belangstelling", vertelt Peter. "Daarom werd ik in de jaren '80 lid van de vereniging. Ik wilde naast mijn werk graag iets anders doen. Ik dacht zelf aan de redactie van het verenigingsblad. Na vier dagen kwam de penningmeester echter al langs met de vraag ik dat alsjeblieft wilde worden. Na een jaar ging de voorzitter weg en werd ik voor die functie gevraagd. Zo was ik ineens, onbedoeld, voorzitter van een landelijke hobbyclub."

Spotlights van Rotterdam

Peter was ook actief voor Stichting Meemaken in Miniatuur, die nauw verbonden is met Miniworld Rotterdam. Laatstgenoemde bouwde de belangrijkste spotlights van Rotterdam en omgeving na, compleet met een treinenloop van 20 tot 30 treinen.

De missie van deze stichting is om zoveel mogelijk mensen, vooral kinderen, senioren en minder validen, te laten genieten van de wereld in miniatuur.

Inmiddels is Peter gestopt met zijn werk voor de Autobus Documentatie vereniging en de Stichting Meemaken in Miniatuur. "Deze activiteiten waren echt 'tijdsvreters' en daarom heb ik besloten ze af te stoten. Op gegeven moment is het ook goed als anderen het overnemen. Als je ergens te lang in zit, word je een fossiel. D66, Landvast en de Wereldwinkel doe ik nog wel." Van alle drie is Peter penningmeester.

Leuke club mensen

"In 2002 kwamen bestuursleden van de Wereldwinkel aanbellen met de vraag of ik hen wilde helpen. De doelstelling van de Wereldwinkel spreekt me aan en daarom heb ik ja gezegd. De wereldwinkel werkt geheel met (wel 30) vrijwilligers, die de Fair Trade gedachte een warm hart toedragen. Ik heb daar echt gezien hoe met een leuke club mensen iets moois is opgebouwd. Het is fijn dat ik de tijd, die ik aan nevenactiviteiten besteed, zelf in kan delen. Daarbij helpt het mij dat Landvast ook 's avonds open is. Ik kan zo op de fiets springen om nog een poosje te gaan werken. Landvast is een veelzijdig bedrijf, waarvoor ik niet alleen de cijfertjes doe, maar ook meedenk met de strategie, contacten onderhoud met de gemeente, me over verzekeringen buig en ga zo maar door."

Gelukkig weet Peter ook nog tijd te vinden om iets voor zichzelf te doen. Hij werkt in zijn volkstuin, wandelt of pakt de racefiets. Heerlijk om regelmatig de zinnen te verzetten en meteen te werken aan de conditie.

Meer berichten
Shopbox