Weerman Sebastiaan van Herk bij het meetstation. Samen met zijn vader verwerkt hij de weermetingen tot weerberichten en weervideo's.
Weerman Sebastiaan van Herk bij het meetstation. Samen met zijn vader verwerkt hij de weermetingen tot weerberichten en weervideo's. (Foto: )

Weervideo's maken in thuisstudio

Alblasserdam - Middenin de weilanden ergens tussen Alblasserdam en Oud-Alblas ligt het weerstation van Meteo Alblasserdam. Weerman Sebastiaan van Herk houdt zijn site dagelijks up to date met onder andere de actuele weergegevens afkomstig vanaf deze meetlocatie. Zijn vader Bas zorgt voor de techniek. Vader en zoon hebben zelfs een heuse thuisstudio waarin ze weervideo's maken. Vanaf 2014 werken ze onder de bedrijfsnaam Meteo Alblasserdam. Bezoekers kunnen op hun website 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht voor het actuele weer, de weersverwachtingen en nog veel meer.

Door Anja Helmink

Het is flink warm bij het weerstation. Toch geeft de temperatuurmeter 'maar' 23,8 graden aan. De temperatuur wordt op 1,5 meter hoogte gemeten, vertelt Sebastiaan. De sensor is hierbij afgeschermd van directe zonnestraling. Ook de vochtigheidsgraad wordt gemeten, evenals onder andere de intensiteit van de zonnestraling. De windrichting- en snelheid worden op 10 meter hoogte gemeten. Het weerstation ziet er indrukwekkend en professioneel uit. Dat moet het ook zijn, vindt Sebastiaan, want de vele honderden bezoekers van zijn site willen graag nauwkeurige resultaten zien.

Al sinds 27 december 2006 verschijnen de actuele weergegevens op het scherm van Sebastiaans computer. Zijn interesse in het weer gaat echter al veel verder terug. Die ontstond op 6 juni 1998. In de namiddag van die dag viel er een heftige onweersbui met hagelstenen zo groot als tennisballen. Voor Sebastiaan betekende deze gebeurtenis een keerpunt in zijn leven. Vanaf toen is hij nooit meer gestopt met zich verdiepen in alles wat met het weer te maken heeft.

"In 2013 hebben we de locatie gevonden voor ons nieuwe weerstation. Na vier maanden voorbereiding stond de basis er. Zonnepanelen en een windmolen zorgen ervoor dat de hele meetlocatie draait op zon- en windenergie. Alles is aangesloten op accu's. De datalogger onthoudt alle gegevens, die er mede voor zorgt dat het actuele weer elk kwartier op internet ververst wordt." Ook kan Sebastiaan thuis alles aflezen zonder naar de locatie te hoeven. De meer uitgebreide dataoverzichten zijn onder andere voor eigen gebruik. Sebastiaan gebruikt ze bijvoorbeeld bij het maken van zijn nieuwsberichten. Hij presenteert al jaren het weerbericht via de lokale omroep, eerst in Sliedrecht, nu in Papendrecht. "Al een kleine twee jaar presenteer ik nu ook het weerbericht op video. Dit doen we vanuit onze thuisstudio. Mijn vader zorgt voor de techniek en ik bereid het weerbericht voor. We doen dit nu nog enkel op zaterdag en zondag maar willen het graag uitbreiden. De video's gaan naar youtube en worden via daar teruggekoppeld naar de website www.meteoalblasserdam.nl en onze facebookpagina."

Sebastiaan is razend enthousiast over wat hij doet. "We hebben een miljoen kliks per maand naar onze website, daar doen we het voor! Ik ben hier zeven dagen per week mee bezig en doe het elke dag met 100% plezier en inzet."

Meer berichten