Een aantal van de amateurkunstenaars tijdens de opening van de expositie afgelopen vrijdag. De expositie in Landvast is vrij te bezichtigen.
Een aantal van de amateurkunstenaars tijdens de opening van de expositie afgelopen vrijdag. De expositie in Landvast is vrij te bezichtigen. (Foto: )

Wat is er nu leuker dan kunst maken?

Alblasserdam - In de vitrinekast bovenaan de trap staan twee grote bolle vazen. Ze zijn beschilderd met kleurrijke portretten en oogsten veel bewondering. "Het zijn oude vazen, die ik zat was en daarom ging beschilderen", vertelt Yvonne van Maanen. Twee van haar schilderijen maken ook deel uit van de amateurkunst expositie in Cultureel Centrum Landvast. Teus van Kooten van Artworks en Hans Laheij van Landvast hebben zich met steun van het ABC-team (Alblasserdam Beweeg- en Cultuur-team) ingezet voor deze expositie, die tot eind augustus is te bezichtigen.

Door Anja Helmink

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. De mensen om hen heen kennen hen echter vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler of pianist. De 'Ik Toon' campagne brengt daar verandering in. Vanaf vrijdag 1 juni is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. Deze zomer doet ook Alblasserdam mee met een expositie in Landvast. Deze expositie toont het werk van wel 18 amateurkunstenaars uit de omgeving.

Zo vrij als een vogel

Afgelopen vrijdagmiddag werd deze expositie officieel geopend. Hans Laheij, directeur van Landvast heette de aanwezigen welkom en gaf aan blij te zijn met de opkomst. Daarna gaf hij het woord aan kunstenaar Roel van Kooten.

Roel vindt de expositie mooi en zegt:. "Heel leuk om al deze kunstwerken te zien hangen. Het was best moeilijk om een tentoonstelling te maken van het werk van zoveel mensen. Complimenten voor collega Teus van Kooten, dat hem dit gelukt is."
Een enthousiaste Roel vervolgt zijn speech met: "Wat is leuker dan kunst maken? Je bent zo vrij als een vogel en enkel gevangen door het doek waarmee je aan de slag gaat. De hele wereld om je heen is je vriend. De fascinatie ligt vooral in het 'iets doen' met het materiaal. Het gaat om je handen en je ogen. Blijven kijken en blijven 'zoeken naar' is belangrijk. Dat proces zie je terug in de werken, die hier hangen. Mensen denken vaak, dat je pas iets kunt maken als je precies weet hoe het moet. Op school zie je dat ook. Op gegeven moment verdwijnt de spanning van het 'proberen'." Gewoon beginnen, is het advies van Roel. Er komt altijd iets goeds tevoorschijn.

'n Schilderij schildert zichzelf

Corry Scholten van vereniging voor amateurkunst Goed Gezien – Goed bekeken geeft aan blij te zijn met het verhaaltje van Roel. "Wat Roel vertelt herken ik, ik heb ook niet iets speciaals in mijn hoofd voor ik begin. Ik heb wat kleuren in mijn bakje, zet iets op papier en als het me niet bevalt, gaat de witkwast erover. Een schilderij schildert zichzelf."
Gemeente Alblasserdam laat weten, dat ook wethouder Dorien Zandvliet blij is, dat Alblasserdam mee doet aan 'Ik Toon'. Zij spreekt de hoop uit dat het initiatief een vervolg gaat krijgen. Gezien de animo is de kans daarop aannemelijk.

www.iktoon.nl

Meer berichten