Mensen krijgen bij aankomst een emmertje en snoeischaar mee en mogen aan de slag. (Foto: Anja Helmink)
Mensen krijgen bij aankomst een emmertje en snoeischaar mee en mogen aan de slag. (Foto: Anja Helmink)

Voor een paar euro een mooi boeket

Erik en Mirjam van der Velden wonen niet aan Elzenweg 1 in Nieuw-Lekkerland, maar ze zijn wel vaak op dit adres te vinden. In elk geval elke zaterdag. Dan is namelijk van 10.30 tot 16.30 uur hun gezellige pluktuin geopend. Erik loopt rond als aanspreekpunt en Mirjam gaat vooral over de verkoop. Ook maakt zijn desgewenst een mooi boeket van de geplukte bloemen. Allebei zitten ze in het vak, hij is hovenier en zij bloemist. Zodoende waren ze al veel met groen bezig en hielden ze bijvoorbeeld de moestuin van Mirjams ouders bij. Mensen krijgen bij aankomst een emmertje en snoeischaar mee en mogen aan de slag. Elke steel is apart geprijsd en over de totaalprijs zal niemand te klagen hebben.

Door Anja Helmink

NIEUW-LEKKERLAND - Mirjam vertelt dat ze in de moestuin van haar ouders al bloemen zaaiden. "Twee jaar geleden bedachten Erik en ik hoe leuk het zou zijn om daar een heel veld vol van te hebben. Dat idee is blijven hangen en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Dit stuk land was weiland en leek ons heel geschikt als plukveld. We zijn toen naar mijn ouders gegaan met de vraag of ze dit stukje af wilden staan. Uiteindelijk zeiden ze : "Probeer het maar." Zo zijn we vorig jaar zomer begonnen met het kopen van een caravan. Ook hebben we alles omgeploegd en de grond bewerkt. Langs de randen hebben we een takkenril gemaakt, een natuurlijke afscheiding van wilgenhout. De paadjes zijn van houtsnippers. Alle hout komt van de wilgen die hier eerst stonden." "We hebben geen recht toe recht aan paden, daar houden we niet van. Het gaat om de beleving, kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om zigzaggend door de tuin te lopen. We hebben vaste planten, veel één jarigen, maar ook een veld vol dahlia's. De perken hebben we smal gehouden, zodat mensen met 1 stap bij alle bloemen kunnen. De planten doen het goed en dat komt mede door de voedzame grond. In oktober maaien we alles af en brengen we het gemaaide weer terug op de tuin. Zo zorgen we voor een kringloop, net als in de natuur. De slootkanten mogen lekker wild blijven, dat kan hier. Het plukveld houden we netjes, maar niet té. Onkruid is pas onkruid als je zelf vindt dat het dat is. Alle kamille is hier gewoon aan komen waaien. Het doet het leuk in de boeketten, dus het mag blijven."

De pluktuin loopt goed. Ondanks dat er afgelopen weekend zeker 50 bossen geplukt zijn, zie je er eigenlijk niets van. Als mensen komen, krijgen ze een emmertje met een beetje water en een snoeischaar mee. Daar zorgen de oudste kinderen soms voor. De achtjarige Thirza weet nu al dat ze bloemist wil worden en ook Hadassah van 5 houdt van bloemen. De meisjes kletsen graag tegen de bezoekers en ook op school vertellen ze over de tuin. Sifra (1,5) is nog wat te klein, maar vind bloemen plukken wel heel leuk. Mensen zijn in het begin wat aarzelend, vertelt Mirjam. "Als ze de smaak te pakken hebben, gaan ze het steeds leuker vinden." Bij elke bloemsoort staat een bordje met de prijs per stengel. "Die valt reuze mee en mensen zijn echt verbaasd als ze af komen rekenen. Dan zijn ze voor een mooi boeket bijvoorbeeld maar 3 euro kwijt. De bloemen staan, na thuis goed schuin afsnijden, toch al gauw een dag of 5 tot 7." Mirjam is erg enthousiast. "Dit is onze grote hobby, waar we zelf zoveel lol aan beleven. We willen ook onze dankbaarheid uiten naar onze Schepper en dit delen met anderen. "Kijk toch eens wat er allemaal groeit en bloeit!"

Mirjam: "Mensen mogen hier ook alleen komen zitten. Dat was zo leuk, de eerste zaterdag dat we open waren, kwamen er al fietsers even uitrusten hier. We willen echt een rustpunt zijn, waar mensen graag komen." De pluktuin is op facebook te vinden onder de naam Pluktuinveld1. Hartelijk welkom in de tuin!

Meer berichten