Leen Hartkoorn heeft alleen al een dagtaak aan het bijhouden van zijn 6000 vierkante meter grond. (Foto: Anja Helmink)
Leen Hartkoorn heeft alleen al een dagtaak aan het bijhouden van zijn 6000 vierkante meter grond. (Foto: Anja Helmink) (Foto: )

Leen tovert zijn land om tot heus park

Leen Hartkoorn (75) is een rasechte Alblasserdammer. Hij werd geboren op Hof Souburgh, waar zijn vader knecht was. Op tweejarige leeftijd verhuisde het gezin naar de Pijlstoep. Het land onderaan de stoep, draagt de naam 't Hoendernest'. "Het is een groene oase", vertelt Leen, "die ik 'mijn paradijs' noem."

Door Anja Helmink

ALBLASSERDAM - Rond het jaar 1200 bestond het land enkel uit griend. Later verdwenen de grienden en kwamen er volkstuinen voor in de plaats. Vader Hartkoorn was boer en tuinder op zijn land aan de Pijlstoep en gaf de liefde voor het buitenleven door aan zijn zoons. Toen Leen van de ambachtsschool kwam, kon hij kiezen: timmerman worden bij firma Borsje of een kantoorbaan bij Kloos Kinderdijk. Hij koos voor kantoor, maar vond het een verschrikking om de hele dag binnen te zitten. "Algauw stapte ik over naar Borsje. Met mijn 14 jaar had ik zelfs nog een arbeidskaart nodig. Ik vond het prachtig om daar te werken en heb er mijn leerling- en gezeldiploma timmeren gehaald. We werkten veel voor Huib van den Hoven. Vijvers metselen en pergola 's zetten bijvoorbeeld. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik daar wilde komen werken. Dat heb ik gedaan. De bouwwerkzaamheden werden normaal uitbesteed aan een aannemer. Ik was de eerste tuintimmerman van Nederland. Op mijn 43e ben ik voor mezelf begonnen als hovenier. Veel bomen, zoals beuk en taxus, kweekte ik zelf op. Ik ging ze verkopen en zo ontstond van lieverlee ook een tuincentrum. Dat liep een tijdlang goed. In de winter kwamen de vaste klanten gezellig bij de houtkachel zitten."

Inmiddels is Leen al weer 10 jaar met pensioen. Nog steeds hoeft hij zich bepaald niet te vervelen. Hij heeft alleen al een dagtaak aan het bijhouden van zijn 6000 vierkante meter grond. Daar maakt hij nu een park van. "Het is echt een groene oase. Ik noem het mijn paradijs." Voor familiefeestjes is het park heel geschikt en wie weet gaat Leen het nog wel eens verhuren. Er is ook een sloot, waarin vroeger de waterlelies gekweekt werden. Ze staan er nóg, samen met de zwanenbloemen en de kattenstaarten. De moestuin brengt veel groente en fruit op. Het kweektuintje is voor de leerlingen van de tuinbouwschool, waar de zoon van Leen leraar is. Leen is trots op zijn park in wording. Hij wijst de bomen aan en noemt hun namen: Moerbeiboom, Knekelboom, Valse christusdoorn, Paulownia, Catalpa, Jatropha. De laatste is een subtropische boom uit Afrika, die daar ook wel tomatenboom genoemd wordt. Leen laat een olifantenboompje zien. "Als hobby neem ik altijd boomzaden mee uit het buitenland. Wat ik ook nog doe, is vogeldrinkschalen maken. Toen ik ooit in de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart werkte, werd mij gevraagd om drinkschalen te maken. Ik liet voor dit doel grote rubberen mallen maken. Die gebruik ik nog steeds voor het maken van dezelfde drinkschalen als toen."

Meer berichten