Ook in Alblasserdam en omgeving zijn er verschillende lokale duurzame energie-initiatieven. (Foto: Privé)
Ook in Alblasserdam en omgeving zijn er verschillende lokale duurzame energie-initiatieven. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Duurzame energie in Alblasserdam en omgeving

Hoe staat het met duurzame energie in Alblasserdam en omgeving?

ALBLASSERDAM - Nederland wil langzaam maar zeker helemaal van het aardgas af. Vanaf 1 juli mogen nieuwe woningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. De kans is groot dat je per 2021 de CV-ketel alleen nog mag vervangen voor een duurzaam alternatief. Het gas wordt alsmaar duurder, terwijl stroom goedkoper wordt. Bovendien zitten er interessante subsidies op duurzame energiebronnen als warmtepompen en zonneboilers. Energieneutraal wonen wordt dus steeds interessanter. Maar hoe doe je dat? En welke projecten zijn er in Alblasserdam waar ik aan kan deelnemen?

Stappenplan naar een energieneutrale woning
Wat kan ik het beste doen om mijn huis te verduurzamen? Hieronder vind je in het kort 4 stappen waarmee je kunt starten:

Isoleren: Wanneer je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Een spouwmuurisolatie is een goed begin, maar denk ook gevel- en vloerisolatie. Een andere nuttige maatregel is het plaatsen van HR++ glas. 
Ventileren: Isoleren betekent ventileren. Voor een goed geïsoleerde woning is ventilatie essentieel. Ga voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie.
Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel: Koken en stoken kost veel gas. Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel. Verderop sommen we een aantal alternatieven op. 
Zonnepanelen: Woningen gebruiken vandaag de dag veel stroom. Denk maar aan alle apparaten die we gebruiken. Maar ook een warmtepomp of zonneboiler gebruiken veel stroom. Met zonnepanelen kan je deze stroom (deels) zelf opwekken. Zo realiseer je zelfs een energieneutrale woning!

Duurzame alternatieven voor de CV-ketel:

Warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om naar warmte voor de verwarming en tapwater. Het hoogste rendement haalt u met een warmtepomp met een bodembron. Dit zijn dure systemen (€15.000 - €20.000 inclusief installatie). 
Een stuk goedkoper is de hybride warmtepomp (circa €5.000). Dit systeem is eenvoudig te installeren, en werkt samen met de huidige CV-ketel. Subsidies voor warmtepompen liggen tussen de €1.000 en €2.800. 

Zonneboiler
Een zonneboiler vangt de energie van ze zon op, en vormt dit om naar warm tapwater wat je in huis kunt gebruiken. Een CV-ketel of (hybride) warmtepomp blijft nodig voor het aansturen van de verwarming. Een zonneboiler voor een huishouden met 4 personen kost zo'n €3.000. De subsidie ligt rond de €1.000. 

Biomassaketel
Een biomassaketel of pelletkachel verbrandt biomassa zoals pellets of houtsnippers. Volledig milieuvriendelijk is het helaas niet omdat het veel fijnstof uitstoot. Een biomassaketel kost ongeveer €8.000. De subsidie ligt rond de €2.500. 

Warmtenet 
Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk waardoor warm water stroomt. Dat warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Bijvoorbeeld restwarmte van lokale industrie. Met stadsverwarming heb je geen CV-ketel nodig. Nadeel is dat je niet kunt kiezen voor een leverancier waardoor het vaak relatief duur is. De eerste stappen van stadsverwarming in Alblasserdam worden al gezet met de aanleg van het warmtenet Drechtsteden dat woningen en bedrijven van duurzame warmte gaat voorzien. Ook in Alblasserdam en omgeving zijn er verschillende lokale duurzame energie-initiatieven. Hieronder vind je een aantal interessante projecten:

De gemeente Alblasserdam wil in 2050 volledig duurzaam zijn. De gemeente biedt haar inwoners verschillende subsidies en leningen om hun huis te verduurzamen. Denk aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie of Energiebespaarlening. De regio Drechtsteden is een pilotregio van energieneutraal. Hier werken verschillende bedrijven, organisaties en gemeenten samen om te kijken hoe deze regio zo snel mogelijk van het gas af kan. Inwoners kunnen terecht bij Energieloket Alblasserdam voor gratis advies en informatie omtrent het verduurzamen van de woning.  Via het Energieloket kunnen inwoners ook meedoen met een groepsaankoop van zonnepanelen. Door samen met de buurt zonnepanelen te kopen kun je profiteren van gunstige prijzen. Inwoners kunnen binnenkort meedoen met het project "Zon op de Beemd". Op het dorpshuis 'De Beemd" in Oud-Alblas is plaats voor 300 zonnepanelen (260Wp) waar inwoners in kunnen investeren. Drechtse Stromen is een stichting die omwonenden informeert met handige bespaartips, maar ook zelf lokaal en duurzaam energie opwekt speciaal voor Drechtstedenaren. 

Zie www.hybridewarmtepompvergelijken.nl en www.groenestroomaanbieding.nl.

Meer berichten