De kinderen genoten van hun deelname aan het kinderkamp. (Foto: Stichting Hart voor Moldavië)
De kinderen genoten van hun deelname aan het kinderkamp. (Foto: Stichting Hart voor Moldavië) (Foto: )

Hulp voor de allerarmsten in Moldavië

Eind maart verkocht Haarstudio in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland honderden bossen kleurige tulpen voor de stichting Hart voor Moldavië. Het doel: Het organiseren van een kinderkamp en het verlenen van hulp aan de ouderen in het plaatsje Bulboaca in Moldavië. Eigenaresse van Cupido is Anja Schut. Zij reisde in de maand juli met een groep van zestien mensen uit de Baptistengemeente, waarvan zij lid is, af naar het straatarme land. Ook haar dochter Anne was erbij.

Door Ria Scholten

NIEUW-LEKKERLAND - Een week na haar terugkeer is Nederland is Anja nog helemaal vol van de vele opgedane indrukken. "In Bulboaca zijn we bijzonder gastvrij ontvangen door een medewerker van de stichting, die met zijn gezin elders ging logeren zodat wij tien dagen van zijn huis gebruik konden maken. We hebben een kinderkamp georganiseerd, dagopvang voor ouderen geregeld en hout gehakt voor de winter. Ook zijn we mee geweest met een 'Tafeltje dekje' project om aan de allerarmste mensen voedsel te brengen. Het is een enorme cultuurshock als je niet eerder in zo'n arm land bent geweest. Wat wij hier in Nederland heel normaal vinden, zoals stromend drinkwater uit de kraan, een huis om in te wonen en een kachel om warm de winter door te komen is daar niet vanzelfsprekend. Sommigen kunnen zich deze basisvoorzieningen veroorloven, maar de meeste mensen niet."

Anja vertelt verder: ''Voor ouderen, zieken en gehandicapten zijn er nauwelijks sociale voorzieningen. Zij hebben een bijzonder zwaar leven. Denk je eens in: als je in de winter bij -20 graden geen hout hebt voor de kachel en je kunt het niet zelf halen of kopen, dan ontstaat er een onhoudbare situatie. Omdat de meeste volwassenen naar het buitenland vertrekken om daar geld te verdienen, blijven de oudere mensen en de kleine kinderen achter zonder de zorg die zij zo nodig hebben. We hebben een bewogen tijd achter de rug. Veel schrijnende situaties gezien, maar gelukkig ook lachende kindergezichten. Ze hebben zo weinig, maar zijn zo dankbaar. De knutselwerkjes, die tijdens het kinderkamp waren gemaakt, werden als een kostbaar geschenk mee naar huis genomen. De vele ouderen die ik geknipt heb, waren zó blij met hun nieuwe kapsel. Niemand is ooit door een professionele kapper geknipt en geföhnd. Het was gewoon een feestdag voor deze mensen. Wat een beetje knippen al niet kan doen voor een mens. Het hele project, het centrum met gebouwen, de ouderenzorg, kinderkamp, tafeltje-dekje en de kerk wordt gefinancierd door de stichting Hart voor Moldavië, die uitsluitend draait op giften. Ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien hoe hard het geld nodig is. De opbrengst van de tulpenactie is dan ook heel erg goed besteed. Iedereen die tulpen heeft gekocht en/of naar aanleiding van het artikel in deze krant geld heeft geschonken wil ik dan ook nogmaals heel hartelijk bedanken." Giften aan de stichting o.v.v. Bulboaca naar NL43 RABO 0310 0423 21.

Meer berichten