Leen Groenendijk voor zijn 'Koningshok' met in zijn handen de bijzondere groothoender uit België. (Foto: Anja Helmink)
Leen Groenendijk voor zijn 'Koningshok' met in zijn handen de bijzondere groothoender uit België. (Foto: Anja Helmink) (Foto: )

Fokken met bijzondere hoenders

Leen Groenendijk (56) werd geboren in Alblasserdam, maar woont sinds 1985 in Nieuw-Lekkerland. Hij heeft een tuin en dieren bij Nieuw-Lekkerlands Konijnen en Pluimveefokkers Vereniging. Het tuinen/dierencomplex van de vereniging bevindt zich aan de Elzenweg in Nieuw-Lekkerland.

Door Anja Helmink

NIEUW-LEKKERLAND - Leen vertelt dat hij zijn hele leven al bezig is met tuin en dieren. "Mijn vader begon met de Oud-Engelse vechtkriel, dat is een bijzondere soort dwerghoenders. Hij ging er ook mee naar tentoonstellingen. Dan ging ik mee als kind. Of we gingen samen voer halen bij molen de Regt. Het is wel bijzonder dat ik na 50 jaar nog steeds fok met hetzelfde ras. Dat is een soort erfenis." "Er zijn maar 1 of 2 fokkers in Nederland die deze vechtkriel fokken. Ze hebben een speciale kleur, die patrijsbont heet. Die is zeldzaam. Ik heb er nu nog een stuk of 15. Als het over zou zijn of ik er meer wil, dan moet ik er voor naar Duitsland of Engeland." Leen houdt ook Hollandse krielen. Ook heeft hij nog wat duiven, maar niet zoveel meer. In enkele hokken lopen mooie jonge hoenders. "Natuurbroed," vertelt Leen. "Op 8 september houden we als vereniging weer jonge dierendag. Deze tentoonstelling is te bezoeken in ons eigen clubgebouw langs de Veerweg in Nieuw-Lekkerland. Alleen de dieren die we dit jaar gefokt hebben, mogen we daar laten zien. Die hebben bij mij nu een blauwe ring. Onze grote show is dit jaar op 9 en 10 november in sporthal De Klipper. Dan hebben we wel 500 dieren, konijnen, groot hoenders, cavia's, watervogels, sierduiven en andere siervogels. Zo'n tentoonstelling is altijd wel een strijd natuurlijk, je wilt toch winnen."

In het verleden was Leen nog veel fanatieker dan nu. Toen deed hij met zijn Vechtkriel zelfs mee aan Europese shows. Zo ging hij onder anderen naar Wales, Zuid-Laren, Gent, België en Oostenrijk. Dat zijn shows waarbij gerust 30.000 dieren aanwezig zijn. Leen won in de loop der tijd aardig wat medailles. Het Fokkerspark aan de Elzenweg bestaat 8 jaar. Alle leden hebben een stuk grond en een hele of halve schuur. Met 17 leden is het complex geheel gevuld. Het is een prachtig terrein midden in het polderlandschap en met uitzicht op de molens. "Dit is echt een uniek concept. Je kunt hier houden wat je wilt, niemand heeft er last van. Gezellig is het ook, we helpen elkaar en bluffen af en toen een beetje natuurlijk," lacht Leen. De meeste leden doen wel mee aan de tentoonstellingen van de NKPV, Nieuw-Lekkerlands Konijnen en Pluimveefokkers Vereniging. In januari begint Leen al met de fokkerij. "Dan begin ik met eieren rapen. Als ik er genoeg heb, gaan ze in de broedmachine. Dit gaat constant door, tot mei toe. Gemiddeld heb ik dan rond die tijd ongeveer 150 kuikens. De mooiste haal ik eruit voor de show, de rest gaat naar een handelaar." Daar kocht Leen ook een hele grote hoender, een Modern Engelse vechtkriel. Hij gaat er graag, zittend voor zijn 'Koningshok' mee op de foto.

Meer berichten