Wim de Ruiter is altijd erg druk met zijn vele vrijwilligerswerk. Hij zit in diverse besturen, ook al toen hij nog werkte. (Foto: Anja Helmink)
Wim de Ruiter is altijd erg druk met zijn vele vrijwilligerswerk. Hij zit in diverse besturen, ook al toen hij nog werkte. (Foto: Anja Helmink) (Foto: )

Wim: altijd al actief als vrijwilliger

Alblasserdam - Wim de Ruiter is een bezige man. Naast zijn baan, was hij altijd druk met het doen van vrijwilligerswerk. Ook nu is hij nog in verschillende besturen actief. Wim komt uit Streefkerk, maar woont nu in Alblasserdam.

Door Anja Helmink

"Op 31 juli 1934 werd ik geboren, in crisistijd. Mijn vader was van beroep sigarenmaker. Op gegeven moment werd hij te werk gesteld in Kinderdijk. In 1940 begon de oorlog en in '41 ging ik naar de openbare School met de Bijbel aan de Bergstoep in Streefkerk. Er waren 8 klassen met in totaal 45 leerlingen, verdeeld onder één meester en één juf. In 1945 werd de school gevorderd door de Duitsers. De soldaten overnachtten er als ze overkwamen vanuit Bergambacht. Voor ons lagen er toen alleen nog hooipakken om op te zitten. De lessen gingen gewoon door."
"Ik ging werken in Schoonhoven als automonteur toen ik 14 jaar en 8 maanden oud was. Vanaf mijn vijftiende ging ik er de avondschool bij doen in Gouda. Dat betekende elke dag 60 kilometer fietsen. Dat heb ik vier jaar zo gedaan. Na deze avondopleiding ging ik nog door met privélessen. Die werden gegeven van 21.45 tot 23.45 uur. Ik ging werken bij Van Asperen en daarna bij Wensveen. Vervolgens ben ik in 1966 werkplaatschef geworden, wat ik 25 jaar heb volgehouden. De laatste jaren voor ik met de VUT ging, werkte ik als verkoper."
Naast zijn werk, maakte Wim zich ook verdienstelijk voor de samenleving. Hij begon in 1972 als lid van Zwem- en Poloclub Wiekslag (ZPC). Ook maakte hij jarenlang deel uit van het bestuur van deze vereniging. "Op gegeven moment werd ik gevraagd of ik official wilde worden voor de Koninklijke Nederlandse Zwembond. (KNZB). Daarvoor was ik achtereenvolgens tijdwaarnemer, jurylid, starter en kamprechter." Wim is momenteel ere-official van de KNZB.
Naast de zwemclub zette Wim zich ook in voor het Oranjecomité, het sportoverleg en de viering van 700 jaar Alblasserdam (1999). "Intussen deed ik ook nog dingen voor de IJsclub. Helpen bij skeelerrondes, achter de kassa zitten en assisteren bij het onderhoud van de veegmachines. Op gegeven moment werd ik ook gevraagd voor het bestuur van de Historische Vereniging. Daar zit ik nog steeds in en ook maak ik deel uit van de tentoonstellingscommissie. Vier keer per jaar organiseren we een tentoonstelling, onder andere in de bibliotheek. We zoeken foto 's uit, zetten ze op stick en laten ze bij de gemeente afdrukken. Daarna sealen we ze en gaan ze op de borden."

Wim is ook lid van de straatnamencommissie. Hij is best een beetje trots op de Bas Verhoevenweg en de Nico Wensveenrotonde.
"In 1994 zijn Bert Bok en ik begonnen met tennissen. Inmiddels bestaat de seniorentennis bijna 25 jaar en zijn er ongeveer 30 leden. Een jaarlijks terugkerende extra activiteit is het gezamenlijke kerstdiner met Jan Vink als bekwame kok."
Wim besluit met: "Mijn vrouw is 79 en ik ben 84 jaar. Samen met ons hondje Maurelle zijn we erg gelukkig."

Meer berichten