Dirigent Ivo Kouwenhoven toont trots zijn geschreven blokfluitmethode. (Foto: Anja Helmink)
Dirigent Ivo Kouwenhoven toont trots zijn geschreven blokfluitmethode. (Foto: Anja Helmink) (Foto: Anja Helmink)

Soli Deo Gloria start nieuw jeugdorkest

Alblasserdam - Er is goed nieuws voor de muzikale jongelui! Begin oktober start muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Alblasserdam met een nieuw jeugdorkest. Het betreft een beginnersorkest voor kinderen van 8 tot 13 jaar, die een muziekinstrument bespelen, noten kunnen lezen (of dat nu leren) en het leuk vinden om samen met anderen te spelen.

Door Anja Helmink

Het orkest wordt geleid door Ivo Kouwenhoven uit Nieuw-Lekkerland. Ivo is al vanaf zijn achttiende jaar orkestdirigent. Hij is niet alleen in Alblasserdam actief, maar leidt ook tal van andere orkesten in Nederland.

Christelijke Muziekvereniging Soli Deo Gloria is een muzikaal ambitieuze vereniging waar ruim 80 leden muziek maken. De vereniging kent een blazersgeleding met fanfare en opleidingsorkest Solide en een slagwerkgeleding met een Melody Percussion Band en opleidingsorkest SoliD. Soli Deo Gloria doet daarnaast veel voor de cultuur- en muziekeducatie van Alblasserdam. Ook is de vereniging altijd in voor een nieuwe uitdaging. Naast jeugdorkest Solide, komt er nu een nieuw jeugdorkest bij voor beginners. Bijna alle instrumenten mogen in dit nieuwe orkest meedoen.

Dirigent Ivo Kouwenhoven (46) heeft er zin in. Hij heeft wel iets met de jeugd. Dat begon eigenlijk al meteen na zijn opleiding aan het conservatorium. Muziek voor jeugdorkesten bleek er nauwelijks te zijn en daarom ging hij hiermee aan de slag. Naast dirigent is Ivo ook componist en begon hij onder de naam Himalaya Music zijn eigen muziekuitgeverij. Inmiddels is zijn naam een begrip en gaat zijn muziek de hele wereld over. Trots toont Ivo zijn, zojuist vorige week uitgekomen, blokfluitmethode: 'Blokfluit spelen met Bas en Viola'. Bas en Viola zijn vernoemd naar de Bas en Vioolsleutel uit de muziekwereld. In januari dit jaar kwam 'Bas en Viola op zoek naar het geheim van het notenschrift' al uit. Dit lesboek geeft door middel van strips op een heel simpele manier uitleg over de muziektheorie.

Ivo houdt ervan om kinderen spelenderwijs te enthousiasmeren voor muziek. Hij werkte samen met een striptekenaar, die de lesboeken verluchtte met vele leuke plaatjes en tekeningen. Vorig jaar werd Ivo dirigent van jeugdorkest Solide. "Nu beginnen we dus ook nog een nieuw orkest. Het is de bedoeling dat het een 'Iedereen is welkom jeugdorkest' wordt. De naam is nog niet bekend. We maken hier een prijsvraag van voor de kinderen. Wie de leukste naam verzint, kan een mooie prijs winnen. Namen mogen de kinderen tijdens de eerste repetitieavond op dinsdag 2 oktober inleveren of mailen naar: secretariaat@sdgalblasserdam.nl.

De repetities worden vanaf 2 oktober elke dinsdagavond van 18.00 tot 18.45 uur gehouden in Landvast. Er zullen regelmatig optredens gegeven worden. Eerst in Landvast, maar daarna ook tijdens evenementen. Ivo besluit: "Iedereen is welkom om gezellig mee te komen spelen."
Meer informatie: www.sdgalblasserdam.nl en info@himalayamusic.nl.

Meer berichten