Open Monumentendag: verhalen uit Europa in Molenwaard

Molenwaard - De Historische Verenigingen Binnenwaard en West-Alblasserwaard en de Historische Kring Nieuwpoort nemen ook dit jaar de organisatie van Open Monumentendag Molenwaard voor hun rekening. Het thema is In Europa. Zaterdag 8 september openen veel monumentale gebouwen van 10.00 tot 16.30 uur hun deuren. Op vier mooie locaties kan worden geluisterd naar professionele verhalenvertellers. Daarnaast is er de unieke mogelijkheid om het Waardhuis in Kinderdijk te bezoeken.

Door Ria Scholten

"Het complete programma staat omschreven in de brochure die in heel Molenwaard huis aan huis is bezorgd", vertelt Joke Karelse van de Historische Vereniging Binnenwaard. "Hierin is ook de prijsvraag 'Herkent u de kerktorens van de 13 Hervormde kerken in Molenwaard?' opgenomen. Oplossingen kunnen voor 15 september worden ingezonden naar omdmolenwaard@binnenwaard.nl. Het thema In Europa kan op heel veel verschillende manieren worden ingevuld. Wij hebben gekozen voor Verhalen uit Europa. Met medewerking van de Verhalencompagnie uit Haastrecht is een verhalenroute uitgestippeld. Op vier mooie locaties nemen professionele vertellers de luisteraars mee in spannende of wonderbaarlijke verhalen."

"Er zijn vier vertelrondes. De aanvangstijden zijn 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur", vertelt Joke van Leeuwen van de Historische Kring Nieuwpoort. "Tussen de verhalen is er voldoende tijd om naar de volgende locatie te rijden of te fietsen, een monument te bezoeken of een kopje koffie te drinken. Ook de markt met streekproducten bij Boerderij Gijbeland is een bezoekje waard." Vervolgens vertelt zij in het kort iets over de vertellers en de locaties. "Bastiaan de Zwitser vertelt het Zwitserse volksverhaal Het Witte Hert, dat zich afspeelt in de streek van Zürich. Plaats van handeling is de boerderij van de familie Van der Plas aan het Westeinde 34 in Wijngaarden. Boerderij De Rozenhof van de familie Kroep aan de Heulenslag 29 in Bleskensgraaf vormt het decor voor het verhaal over Pygmalion, verteld door Janneke Tanja. In de schaapskooi op het adres A89 in Ottoland verzorgt Hans van Woerkom twee vertelvoorstellingen, die hij afwisselt: Het Ierse volksverhaal Het Land waar nooit iemand sterft en Lady Ragnell, een verhaal uit de tijd van koning Arthur. Het monumentale herenhuis aan de Buitenhaven 9 in Nieuwpoort biedt plaats aan Gerda Hoogendijk met haar Italiaanse verhalen. Vooraf aanmelden wordt aangeraden. Zie hiervoor de brochure."

"Het Waardhuis in Kinderdijk is een bezoekje meer dan waard", vertellen de dames. "Van 10.30 tot 15.00 uur start op het halve uur een rondleiding met deskundige uitleg over de geschiedenis van het prachtige gebouw dat officieel de naam Gemeenlandshuis van de Overwaard draagt. Belangstellenden dienen zich vooraf op naam aan te melden. Zie ook hiervoor de brochure.

Ook de scholen doen mee aan Open Monumentendag. Voor de Klassendag zijn 440 kinderen aangemeld. Zij bezoeken de dag vóór Open Monumentendag een monument van hun keuze dat speciaal voor hen wordt opengesteld. Open Monumentendag Molenwaard is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden, Rabobank Merwestroom en de gemeente Molenwaard."

Meer berichten