Mariëlle de Bruijn zit in het bestuur van vereniging Den Hâneker. (Foto: Eline Lohman)
Mariëlle de Bruijn zit in het bestuur van vereniging Den Hâneker. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Zoveel moois te zien in de regio'

Mariëlle de Bruijn zit in het bestuur van vereniging Den Hâneker, die zich bezighoudt met natuur- en landschapsbeheer van boeren en burgers en die zich inzet om de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden te beheren en te ontwikkelen. De uitvalsbasis is te vinden in Groot-Ammers, maar de vereniging zet zich in voor een groot gebied. Met succes, want een van de doelen is de mensen uit de stad naar de streek halen en dat lukt goed, volgens Mariëlle. Er komen steeds meer toeristen naar de regio toe.

Door Eline Lohman

Regio – Met 650 leden heeft de vereniging inmiddels een aardig netwerk weten op te bouwen. Het begon allemaal met aandacht voor natuur, maar inmiddels is de focus een klein beetje verlegd en richt Den Hâneker zich ook veel op plattelandstoerisme, legt Mariëlle uit. "De molens van Kinderdijk, de nieuwe Avonturenboerderij Molenwaard, de kaasboerderij in Streefkerk en diverse musea – zij zijn allemaal aangesloten bij onze vereniging en stuk voor stuk zijn het bezienswaardigheden in onze regio. Verder zijn we actief bij bijvoorbeeld de Fokveedag en organiseerden we dit jaar voor de zesde keer een StreekParade. Het afgelopen jaar heeft onze vereniging een enorme slag gemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Er is een frisse wind in het bestuur gaan waaien, met meer aanwas van jonge ondernemers. We zijn ook meer zichtbaar naar buiten toe. Er zijn mooie initiatieven en projecten ontstaan. Zo hebben we onlangs een oriëntatie-lespakket voor scholieren ontwikkeld ter ondersteuning van excursies op de boerderij."

Die toenemende activiteit is goed, want Den Hâneker heeft een grote functie in de regio, zegt Mariëlle. "Er is zoveel moois te zien! Mensen komen hierheen om te onthaasten en het landschap in zich op te nemen. Zeker in het voorjaar en in de zomer. Er is genoeg te doen voor toeristen. Zo zijn er mooie fiets-, vaar- en wandelroutes en allerlei bed & breakfasts en theetuinen. Heel authentiek allemaal. Het bijzondere is dat de mensen die zich in onze regio inzetten voor toeristen, dat met hun hart doen. Dat blijft niet onopgemerkt, want we merken dat steeds meer mensen van uit de stad hierheen komen. Dat is ook een van de doelen van onze vereniging: stadsmensen naar de polder halen. Dat lukt wel – er is zeker animo voor. Zo komen er veel mensen uit Rotterdam naar onze regio toe."

Toch is er nog meer uit te halen, denkt Mariëlle. "Op het gebied van plattelandstoerisme zijn er nog veel uitdagingen voor de komende jaren. Maar wel kleinschalig, want de polder hoeft geen groot pretpark te worden. We moeten altijd het respect voor mens en dier in het oog houden. Het is mooi dat ik daar als bestuurslid van Den Hâneker een bijdrage aan mag leveren."

De agrarische natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker is in 1994 opgericht als een organisatie voor het ontwikkelen van het veenweidegebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De organisatie werd gestart door betrokken agrariërs die samen met burgers uit de streek zich inzetten voor het behoud en de verbetering van natuurwaarden en het aantrekkelijker maken van het landschap. Samenwerking met andere organisaties en verenigingen vindt Den Hâneker nuttig en effectief. Het product van die gezamenlijke inspanning in de Alblasserwaard- Vijfheerenlanden is rust, ruimte, natuurontwikkeling en meer diversiteit in de flora en fauna.

Volgend jaar bestaat Den Hâneker 25 jaar. De voorbereidingen voor dit lustrum zijn al in volle gang. "Een mooi moment om naartoe te werken," volgens Mariëlle de Bruijn. Zie www.denhaneker.nl. 

Meer berichten