Ger de Goede ging bij de restauratie zeer nauwkeurig te werk (Foto: Geert Ouweneel)
Ger de Goede ging bij de restauratie zeer nauwkeurig te werk (Foto: Geert Ouweneel)

Een flinke restauratieklus voor Ger

Alblasserdam - Gedurende vele jaren waren de modelschepen Pensa en Nedlloyd van Neck te bewonderen in hun vitrines op de tweede etage van het Alblasserdamse gemeentehuis. Vanwege de op handen zijnde renovatie van het gebouw moesten zij tijdelijk verkassen naar de kelder. Het liep echter anders, want tijdens het verplaatsen van de vitrines ging het flink mis. De lijm van een van de kappen van plexiglas was helemaal opgedroogd en liet los, waardoor het deksel van enkele kilo's met een klap op de bovenbouw van de Nedlloyd van Neck neerkwam. Het stuurhuis, de loopkraan en de voormast werden deels verpletterd…

Door Ria Scholten

Alblasserdam - Het was aanvankelijk de bedoeling dat beide modelschepen alleen een grondige schoonmaakbeurt zouden krijgen. Hiervoor waren afspraken gemaakt met Ger de Goede uit Papendrecht. Hij is al vele jaren lid van Modelbouwvereniging Alblasserdam en een zeer ervaren modelbouwer, die ook voor een restauratieklus zijn hand niet omdraait. "Het werd al snel duidelijk dat het de nodige tijd zou kosten om het model in oude glorie te herstellen", vertelt hij. "Omdat er in het gebouw geen ruimte beschikbaar was om te werken is er naarstig gezocht naar een passende locatie voor de restauratie. Via Ruud Boele, voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA), kwamen wij in contact met Bas Ort van Zwartbol Advocaten. Het kantoor is gevestigd in villa 't Zandeken aan het Cortgene 121. Hij zorgde ervoor dat ik een fraaie kantoorruimte tot mijn beschikking kreeg, waar ik me helemaal kon uitleven. De modellen zijn door De Haan Verhuizingen gratis vervoerd."

Vervolgens vertelt Ger hoe hij te werk is gegaan. "Als eerste heb ik zorgvuldig alle losse onderdelen verzameld en de beschadigde delen verwijderd. Sommigen konden worden gerepareerd. Wat niet gerepareerd kon worden heb ik opnieuw gemaakt. Omdat de schade aan bakboordzijde het grootst was, kon voor het herstel de stuurboordzijde als voorbeeld dienen. Bij het schoonmaken ga ik altijd als volgt te werk: Als eerste wordt al het losse stof weggeblazen. Vervolgens ga ik aan de slag met wattenstokjes die zijn gedrenkt in water met een vleugje afwasmiddel. Ik heb er al met al 3 tot 4 weken voor nodig gehad om de modellen in de oorspronkelijke staat terug te brengen."

De Pensa en de Nedloyd van Neck blijven gedurende de twee jaar durende verbouwing van het gemeentehuis bij Zwartbol Advocaten staan. Komende vrijdag vindt de officiële onthulling plaats van de twee modelschepen, die er dankzij Ger weer als nieuw uitzien. Twee fonkelnieuwe vitrines maken het plaatje compleet. Voor de ervaren modelbouwer is de Nedlloyd van Neck er een in een lange rij. "In de loop van de jaren heb ik honderden modellen gemaakt en gerestaureerd", vertelt hij. "In de Oudheidkamer van de HVWA staat een model van de Kinderdijk, die op verzoek van Ary Lels door mij gebouwd is. Mijn eigen schip, de Gerrit met als thuishaven Dnjepropetrovsk, wordt radiografisch bestuurd. Wat er zo bijzonder aan is? Voorop het dek staat Bellemien, een poppetje dat, eveneens radiografisch bestuurd, bellen kan blazen. Zij is komende zaterdag te bewonderen op de braderie op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland, waar Modelbouwvereniging Alblasserdam met haar vaarbassin aanwezig is.

Meer berichten