Logo de-vonk.nl


Foto:

Fietsen en wandelen langs monumenten

Alblasserdam - De plaatselijke tentoonstellingscommissie van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) haakt in op het thema van Open Monumentendag 2018: 'In Europa'. Zij houdt zaterdag 8 september in Alblasserdam een fiets- c.q. wandelroute waarbij belangstellenden, door middel van fotoborden, informatie krijgen over bedrijven die in Alblasserdam gevestigd waren, soms nog gevestigd zijn of iets met de scheepsbouw te maken hadden/hebben. Veel van deze bedrijven hadden hun klanten niet alleen in Nederland en Europa, maar soms ook over de hele wereld.

Er zijn foto's te zien van o.a. de Kabelfabriek, de grotere scheepswerven zoals Van der Giessen-de Noord (nieuwe werf), Verolme (oude werf), Oceanco, Von Lindern, Kloos, Vroege, J&K Smit en kleinere scheepswerven zoals Vermeulen, Janse, Jonker, Tukker en Beenhakker. Maar ook van diverse toeleveringsbedrijven, zoals de conservenfabriek Meursing, verzinkerij Clements, houthandel Klaver, zeilmakerij en machinefabriek Van der Lee, papiergarenfabriek, Nederlandse touwfabriek en Variël.

De route is ongeveer zes kilometer lang en slingert zich als een lint langs de Noord in Alblasserdam over de Ruigenhil, Dam, Zuiderstek, Cortgene, West- en Oostkinderdijk en eindigt bij Hotel Kinderdijk/Biggelmee. Aan het einde van de route is er, onder het genot van een kopje koffie of thee aangeboden door Hotel Kinderdijk, de gelegenheid om een prijsvraag in te vullen. De winnaar van de prijsvraag wordt beloond met een cadeaubon.

Wie enthousiast is geworden en wil meefietsen, dan wel meewandelen, kan starten tussen 10.00 en 15.00 uur. Het startpunt is bij het gebouw van de HVWA, Cortgene 3 in Alblasserdam waar deelnemers worden voorzien van een boekje met routebeschrijving en een waardebon voor koffie/thee/fris bij Hotel Kinderdijk. Deelname aan de route is gratis. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard hoopt op een groot aantal deelnemers en verwelkomt hen graag op zaterdag 8 september.

Meer berichten
Shopbox